Obrenovac, 28.02.2020

PČELE NA METI LOPOVA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2017.
Preko noći odneli 6 košnica
Krađa, očito dovoljno vredna da bi lopovi trpeli ubode insekata, dogodila se u utorak uveče, kada je bez šest košnica ostao Dragan Beljinac.

On se pčelarstvom bavi 54 godine, a pčele gaji u Drenu. Kako kaže, ujelo ga je bezbroj, ali su za sobom ostavljale sladak ukus, a sada ga je "ujeo čovek".

- Posle moje porodice, to je druga ljubav, ne može ništa da me spreči da odradim deo posla na pčelinjaku, da ih ne nahranim, da ostanu gladne. Nadoknadićemo, nije mi lako, ali to je to. Kao da mi je otišao neko iz kuće - i dalje je u neverici Beljinac.

Sudeći po sedmoj košnici koja je bila spakovana za beg, ali verovatno nije stala u automobil te je ostala nasred puta, kradljivci imaju iskustvo u gajenju medonosnih insekata.

- Oni su to vrlo spretno odradili, profesionalno vezali, poneli, tovarili i tako dalje. Oni misle da su pčelari, ali to su vandali koje ne znam kako da ih nazovem - kaže Beljinac.

Najteže mu pada nečovečnost.

- Da su došli i rekli mi: "Prijatelju, uginulo mi je toliko društava"... Pa ja svake godine poklonim od pet do deset rojeva - razočaran je iskusni pčelar.

Okomili se na pčele

Jedinog insekta koji proizvode hranu koju jedu ljudi sve više kradu. U 2016. godini na teritoriji naše opštine, ukradeno je oko 30 košnica, a za samo 4 meseca, od početka 2017. godine, više nego u celoj prošloj.

- Pretpostavljam da je to posledica uginuća pčela u našoj zemlji. Preko 50 odsto društava pčelinjih je nestalo ove zime. To je ogroman gubitak i za državu i za nas pčelare, pogotovu za one koji žive od toga, profesionalne - kaže Beljinac.

Na sreću, potencijalni kradljivci su primećeni.

- Poručujem kolegama pčelarima da se pripaze, pošto je viđen auto, u koji je utovarano. Teget karavan, nije viđen broj - ističe on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE