Obrenovac, 20.05.2019

VEĆA ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2018.
Usvojen zakon koji sprečava razne zloupotrebe

Foto:Profimedia/Telegraf
Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji za cilj ima unapređenje međunarodne razmene podataka i zaštite podataka o ličnosti, kao i usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa novim propisima EU u ovoj oblasti.

Građani imaju sve veću potrebu da zaštite svoje podatke zbog sve češćih zloupotreba – kao što su JMBG, broj lične karte ili bankovnog računa, podaci o fizičkom izgledu i navikama, biometrijski podaci, broja telefona, IP adrese, lozinke ili najčešće adrese koje posećuju na internetu.

Zakonom se znatno unapređuje zaštita podataka o ličnosti građana, kako u domaćem pravnom sistemu, tako i u odnosu na iznošenje podataka u treće
zemlje. Svi podaci o ličnosti građana Srbije će tako biti zaštićeni na jednak način, kao i u državama članicama EU.

Donošenje novog zakona predstavlja takođe jednu od obaveza Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali i proizilazi iz činjenice da tekst važećeg zakona nije značajno menjan tokom skoro devet godina primene.

Od donošenja trenutnih zakonskih rešenja do danas došlo je do ubrzanog razvoja informacionih tehnologija, zbog čega postoji potreba da se prava lica na koje se podaci odnose dodatno zaštite.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE