Obrenovac, 29.01.2020

OTVOREN PRIRODNJAČKI DOM (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2019.
Obrenovački Arboretum obogaćen je objektom koji će biti na raspolaganju svim ljubiteljima prirode

Foto:lokalnenovine.rs
Na površini od 1,66 hektara prostire se obrenovački Arboretum koji poseduje 40 listopadnih i 20 četinarskih zaštićenih vrsta drveća, a od ove subote zvanično i Prirodnjački dom. Reč je o projektu koji je realizovalo Javno preduzeće za unapređenje i zaštitu životne sredine, uz pomoć Gradske opštine Obrenovac.

„Nedavno se javila ideja o izgradnji Prirodnjačkog doma koji bi sve nas, prirodnjake, okupio ispod jednog zajedničkog krova. Kada kažem prirodnjaci, mislim na sve nas koji se da li profesionalno, da li iz esencijalne ljubavi bavimo prirodom. Vreme je prošlo, mi smo intenzivno, predano, odano radili na izgradnji jednog ovakvog Prirodnjačkog doma i zaista imam utisak da smo napravili jedan dobar posao“, rekao je Svetozar Andrić, direktor JP za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Prirodnjački dom moći će da posete svi zainteresovani Obrenovčani, a posebna namena ovog objekta podrazumeva održavanje nastave u prirodi.

„Nadam se da ćemo u budućnosti uspeti da usadimo taj duh odnosa prema prirodi, koji svi ovde gajimo i imamo. Veliko mi je zadovoljstvo što sam kao direktor Javnog preduzeća za unapređenje i zaštitu životne sredine deo velikog tima koji svojim predanim i odanim radom vodi predsednik opštine Miroslav Čučković i koji makete pretvara u realnost“, istakao je Andrić.

Nekoliko stotina Obrenovčana prisustvovalo je otvaranju ovog objekta, a rukovodstvo opštine napominje da će učiniti sve kako bi zaštita životne sredine bila na najvišem nivou.

„Kao predsednik opštine želim ovom prilikom da se zahvalim pre svega ljudima koji su bili na čelu našeg Eko fonda gospodinu Stameniću koji je ovo smetlište pre deceniju ipo pretvorio u jedan lep prostor. Mi smo poznati u Srbiji kao ljudi koji kada su na čelu svojih udruženja, uvek smo u prvih pet u celoj Srbiji, a tu mislim na Lovačko udruženje, Kinološko, Udruženje za zaštitu sitnih životinja i naši golubari“, poručio je predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković okupljenim Obrenovčanima.

On je naglasio da čitav prostor izvan, ali i unutar doma treba da se čuva, unapređuje i koristi na pravi način. Čučković se ovom prilikom zahvali i graditeljima, a zatim dodao da će po utvrđenom rasporedu novi objekat biti stavljen na raspolaganje svima.

„Kada smo Slavko Berić i ja bili u Rumi i kada smo dogovarali gradnju ovog objekta i gledali njegove nacrte, radovali smo se i nadali da će onako kako je izgledao na bilbordu izgledati i u prirodi. To je danas istina koju možete videti svojim očima i to je naša kućica iz bajke koju smo podarii Obrenovčanima“, kazao je Čučković.

„Najvažnija stvar jeste da ovaj ovde prostor, zajedno sa ovim objektom može, treba i biće svedočanstvo mnogih ljubavi. Presrećan sam što se posle mnogih venčanja u Obrenovcu koristi za slikanje mladenaca, kao ukras našeg grada i njihovih porodičnih veselja“, istakao je predsednik opštine.

Prirodnjački dom u sklopu Arboretuma biće oaza znanja učenicima osnovnih i srednjih škola, deci iz obdaništa, ali i svim ostalim građanima koji su željni znanja o prirodi.

„Ne možemo životnu sredinu štititi ukoliko ne budemo obuku, odnosno obrazovanje i vaspitanje dece sprovodili od malih nogu. Neće se divlje deponije iskoreniti tako što ćemo poslati 50 ili 100 buldožera da ih počiste. Nestaće tako što će u budućnosti svako dete imati svest da kada poraste, onaj papirić koji ima u svojoj ruci, da ga baci ili odloži na pravo mesto. Živeo naš Obrenovac, živeo nam ovaj naš prostor i u sreći i zdravlju da ga koristimo u budućnosti“, poručio je Čučković.

Prizemlje Prirodnjačkog doma opredeljeno je za tehničke prostorije, zajedničke prostorije i prostorije za čuvarsko-redarsku službu. Na prvom spratu je konferencijska sala, a sledeći sprat je tavanski deo gde se nalazi izložbeni prostor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE