Obrenovac, 19.06.2019

PAUŠAL I DODATNE OLAKŠICE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2018.
Evo koje promene su predviđene novim Zakonom o turizmu i Zakonom o ugostiteljstvu

Foto:Depositphotos




Umesto dosadašnjeg zakona o turizmu kojim je regulisana oblast turizma i ugostiteljstva, od iduće godine se očekuju dva zakona: Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu.

Ključna novina u Zakonu o ugostiteljstvu je uvođenje paušalnog poreza za fizička lica koja pružaju usluge smeštaja. Predloženo je ukidanje dosadašnje obaveze pružanja usluga preko posrednika, zatim paušalno plaćanje boravišne takse, kao i druge olakšice za pružaoce usluga u privatnom smeštaju.

Naime, njihov porez neće zavisiti od toga koliko će imati gostiju, nego od broja raspoloživih ležajeva, kao i od kategorije turističkog mesta u kom se privatni smeštaj nalazi. Cilj je da porez bude što niži kako bi što više ljudi ušlo u legalne tokove. Takođe, novina je što će registracija privatnog smeštaja, kao i kategorizacija, biti uslov za dobijanje pristupa jedinstvenom sistemu e-turista, koji će biti jedini način prijave i odjave gostiju.

Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma koji će biti jedinstven sistem sadržaće sve podatke o pružaocima usluga smeštaja i objektima za smeštaj. Najznačajnija je digitalizacija celog procesa vođenja turističke administracije, koji će se sada voditi putem centralnog elektronskog registra. Na ovaj način se planira formiranje jedinstvene baze podataka o gostima, uplaćenoj boravišnoj taksi i plaćenim porezima.

Jedan od ciljeva novina ovog zakona jeste i borba protiv sive ekonomije. Uvođenjem paušalnog sistema oporezivanja zajedno sa centralnim informacionim sistemom povećao bi se broj osoba koje bi legalno pružale usluge smeštaja. Iskustva zemalja iz regiona, a primer dobre prakse je Hrvatska, govore da se posle usvajanja ovakvih pravila u velikoj meri povećao broj onih koji pružaju usluge smeštaja u domaćoj radinosti.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE