Obrenovac, 29.01.2020

KORAK NAPRED U DIGITALIZACIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.02.2019.
Od 1. januara 2020. lakši povraćaj PDV-a za strance

Foto:Thinkstock
Ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica kompanije "Digital Blue" Birgita Falk potpisali su juče Memorandum o razumevanju i saradnji.

Memorandum se odnosi na projekte za uspostavljanje sistema povraćaja PDV-a stranim turistima i poslovnim ljudima koji dolaze u Srbiju.

Mali je nakon potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije rekao da se nada će taj sistem, koji je razvijen u velikom broju zemalja, početi da funkcioniše od 1. januara 2020. godine.

"Reč je o sistemu koji treba da omogući povraćaj PDV-a stranim državljanima za robu koju kupuju u Srbiji. Naš cilj je da im olakšamo kupovinu, ali i da na neki način podstaknemo da troše više", naveo je Mali.

Ministar navodi da će Srbija uvesti jedan od najmodernijih sistema u svetu, jer se radi o potpunoj digitalizaciju budući da će postojati dobra povezanost izmedju Poreske uprave, Uprave carina i maloprodajnih objekata.

To je, kako kaže, još jedna korak napred u digitalizaciji koju je premijerka Ana Brnabić stavila visoko na svojoj agendi.

Sistem će, po njegovoj oceni, podstaći rast srpske ekonomije, obim trgovine, zaposlenost, ali i razvoj turizma, grani koja, kako kaže, već sada beleži rekordne rezultate.

"Tokom 2018. Srbiju je posetilo više od 3,4 miliona turista, što je porast od 11,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Tokom prošle godine ostvareno je više od 9,3 miliona noćenja, što je porast od 12,1 odsto u odnosu na 2017. godinu", istakao je Mali.

Potpredsednica za nova tržišta u kompaniji "Global Blue" Birgita Falk kaže da je Srbija već dokazala svoje potencijale koji se tiču kupovine na Balkanu.

"Broj projekata koji su sada u toku, a razvijaju se različiti šoping centri kao što je Beograd na vodi, još jedan su dokaz svega toga. Imate i veliki broj maloprodajnih objekata širom zemlje", istakla je Falk.

Ona je dodala da potrošači iz regiona, koji posećuju Srbiju, ali i sve bogatiji posetioci sa kineskog, ruskoj i američkog tržišta daju nagoveštaj potencijala.

"Sadašnji povraćaj PDV-a će se podićni na nivo digitalnog. U kompaniji smo dobro razumeli sta srpska vlada želi, koji su rokovi i dinamika da se projekat sprovede i da se privuče više luksuznih brendova", rekla je Falk.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE