Obrenovac, 13.12.2018

NASTAVLJEN PROGRAM BESPLATNIH IZLETA ZA PENZIONERE


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2018
Posle Oplenca i Fru┼íke Gore, obrenova─Źki penzioneri u obilasku znamenitosti Smedereva

Foto:lokalnenovine.rs


´╗┐

Gradska opština Obrenovac je tokom 2017. godine pokrenula  niz programa koji su namenjeni poboljšanju uslova ┼żivota i društvenog aktivizma starijih sugra─Ĺana. Jedan od tih programa koji je namenjen penzionerima, nastavlja se i tokom ove godine, a podrazumeva izlet za penzionere koji se organizuje svake subote u cilju unapre─Ĺenja njihovog slobodnog vremena.

Opština Obrenovac je odvojila zna─Źajna finansijska sredstva kako bi u toku ove godine penzionerima omogu─çila besplatne izlete, što je jedan od vidova pa┼żnje prema svojim najstarijim sugra─Ĺanima, zahvaljuju─çi ─Źijem radu i trudu se razvijao Obrenovac. Predsednik GO Obrenovac Miroslav ─îu─Źkovi─ç pozvao je sve penzionere da se prijave, jer je u planu obilazak Srbije tokom cele godine.

"Mi smo njima ┼żeleli da se odu┼żimo na ovaj na─Źin, da im organizujemo besplatne izlete za obilazak naše prelepe Srbije i da na taj na─Źin upotpunimo njihovo slobodno vreme. Nastavljamo da budemo grad jednakih šansi za sve, jer svi penzioneri sa teritorije naše opštine imaju pravo da idu na besplatne izlete."- rekao je predsednik GO Obrenovac, Miroslav ─îu─Źkovi─ç i dodao da ─çe se Opština Obrenovac i ubudu─çe truditi da ima veliki broj lepih projekata namenjenih najstarijim sugra─Ĺanima.

Obrenova─Źki penzioneri su do sada bili u prilici da posete Oplenac, zadu┼żbinu Kara─Ĺor─Ĺevi─ça, Kraljeve vinograde, Frušku Goru, manastir Kovilj, ku─çu Laze Kosti─ça, a jutros je jedna grupa penzionera zajedno sa predsednikom opštine Obrenovac  krenula put Smedereva.

"Kao što smo obe─çali našim dragim sugra─Ĺanima, našim penzionerima koji su izneli veliki teret naših ekonomskih reformi, da ─çemo nastaviti sa aktivnostima vezanim za izlete, evo ovog puta mi to i ─Źinimo. Mi nastavljamo od danas i svake subote redovno izlete sa penzionerima s tim da smo promenili relaciju. Ovoga puta poseti─çemo Smederevo. Naravno, nakon obilaska Smedereva sledi naše uobi─Źajeno dru┼żenje uz dobar ru─Źak i muziku. Ja ovoga puta pozivam sve penzionere sa teritorije Gradske opštine Obrenovac, nevezano da li su partijski opredeljeni ili ne, jer opština Obrenovac ovo organizuje za sve naše starije sugra─Ĺane, da se prijave za ovaj izlet u svojoj Mesnoj zajednici ili u opštini, a mi im obe─çavamo dobar provod." - rekao je ─Źlan ve─ça, doktor Obrad Isailovi─ç.

Izlet u Smederevo obuhvata obilazak Smederevske tvr─Ĺave, Starog grada i Vile Obrenovi─ça koja je zatvorenog tipa, ali je Gradska opština Obrenovac dobila saglasnost Vlade Srbije za ulazak u taj objekat.

Smederevska tvr─Ĺava je jedna od najve─çih srednjovekovnih ravni─Źarskih tvr─Ĺava u Evropi i poslednje veliko delo srpske arhitekture iz ovog perioda. Smederevska tvr─Ĺava sastoji se iz Velikog i Malog grada. Mali grad su zapravo ostaci nekadašnjeg dvorca u kome je ┼żivela despotova porodica i plemstvo. Veliki grad podignut je nešto kasnije i u njega se sklanjalo stanovništvo prilikom turskih osvajanja. O zidanju ove tvr─Ĺave postoje mnoge legende i predanja koja i danas mo┼żete ─Źuti od meštana i lokalnih vodi─Źa. Jedna od njih ka┼że da je despot ─Éura─Ĺ Brankovi─ç usnio san u kome mu je re─Źeno da se novi grad mora nalaziti na reci i da je posle toga naredio podizanje tvr─Ĺave na uš─çu reke Jezave u veliki Dunav.

Vila Obrenovi─ça je smeštena na par kilometara od centra Smedereva, na brdu Plavinac sa koga se pru┼ża neverovatan pogled na Dunav i pola Vojvodine. Zemlju u Smederevu je kupio knjaz Miloš Obrenovi─ç, u funkciju letnjikovca sa malom ergelom konja stavio ju je  knez Mihailo, a vila je postala prava vila tek za vlasti kralja Aleksandra Obrenovi─ça.

Lepota, jednostavnost, istorija…kada se u─Ĺe u park ispred vile i stane se na plato sa koga se s jedne strane pogledom obuhvata mo─çni Dunav i pola Banata, a s druge smederevska stara, bela lepotica, ─Źovek ne mo┼że da ne oseti ponos i divljenje.

Nakon obilaska znamenitosti Smedereva, obrenova─Źki penzioneri su uz ru─Źak i muziku u┼żivali u restoranu "Pogled" sa pogledom na Dunav.

Penzioneri koji su danas posetili Smederevo poneli su lepe utiske sa ovog izleta, a ovo je bila i prilika  za sve penzionere da se dru┼że i  razgovaraju sa predstavnicima opštine.  Briga o najmla─Ĺim i najstarijim sugra─Ĺanima treba da bude prioritet svake opštine, a Gradska opština Obrenovac mo┼że da se pohvali izuzetnim programima koji se odnose kako na najmla─Ĺu, tako i na najstariju populaciju.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE