Obrenovac, 25.08.2019

PODACI EUROSTATA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2017.
Srbi troše upola manje od Evropljana

Foto:Shutterstock
Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evoropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu.

Prema tim podacima, naše mogućnosti iznose 45 odsto od uobičajenog u Evropskoj uniji.

Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija, navode "Novosti".

U Bugarskoj kupovna moć iznosi 53 odsto od evropskog proseka u , Hrvatskoj 59 odsto, u Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto od evropskog proseka.

Za razliku od toga kupovna moć domaćinstava u Luksemburgu je 32 odsto viša od evropskog proseka, u Nemačkoj 22 odsto a u Austriji 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

"Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam je potrebna jedna i po prošečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa", kaže za "Novosti" ekonomista Saša Đogović.

Kvalitet života se vidi i iz toga da na egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja trosčlane porodice.

Još je alarmantniji podatak je, prema njegovim rečima, da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje (oko jedan odsto).

 

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE