Obrenovac, 18.11.2018

Penzioneri i ove subote na besplatnom izletu (FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2017.
Gradska opština Obrenovac posebnu pažnju poklanja starijim sugrađanima

Foto:lokalnenovine.rs
Početkom godine pokrenut je niz programa koji se tiču poboljšanja uslova života i društvenog aktivizma za sve Obrenovčane trećeg doba. Jedan od njih podrazumeva izlet za penzionere i organizuje se svake subote u cilju adekvatno provedenog slobodnog vremena.

Obrenovačkim penzionerima je tokom proleća i leta pružena prilika da obiđu Oplenac, crkvu Svetog Đorđa, Kraljeve vinograde i lepote Šumadije, a nastavak ovog programa usmeren je ka obilasku Vojvodine i njenih znamenitosti.

Na besplatan izlet, u organizaciji Gradske opštine Obrenovac, danas je išla i grupa penzionera iz Velikog Polja.

Oni su imali priliku da posete manastir Novo Hopovo, jedan od najznačajnijih spomenika kulture u Vojvodini podignut u četrnaestom veku, koji se nalazi na južnim obroncima Fruške gore, nedaleko od Iriga. Bogata istorija ovog manastira potvrđuje činjenicu da je on vekovima bio epicentar mnogih zbivanja. U manastiru se nalaze mošti Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog sveca iz četvrtog veka.

Nakon obilaska manastira Hopovo, stariji meštani Velikog Polja krenuli su put Kovilja, gde su posetili rodnu kuću Laze Kostića, kao i manastir Kovilj.

Kuća velikana srpske književnosti nalazi se nedaleko od crkve Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj je kršten. Ta kuća i danas čuva uspomenu na Kostića, ali i vrednosti za koje se zalagao ovaj veliki intelektualac, pesnik, filozof, pozorišni kritičar, poliglota, doktor prava, akademik i prvi predsednik Srpskog novinarskog društva.

Srpski pravoslavni manastir Kovilj, podignut u čast Svetih arhanđela Mihajla i Gavrila, prema predanju osnovao je Sveti Sava. Prvi put se pominje sredinom 17. veka. Savremena crkva je zadužbina Petra Andrejevića iz Sremskih Karlovaca, a izgrađena je sredinom 18. veka.

Grupa starijih sugrađana, koja je danas imala prilike da obiđe pomenute znamenitosti, izrazila je zadovoljstvo i zahvalila se Gradskoj opštini Obrenovac i predsedniku Čučkoviću zbog ovog, ali i sličnih programa koji se realizuju u toku cele godine. Oni ističu da ovakvi izleti donose nova iskustva, druženje i opuštanje u prijatnoj atmosferi.

„Kao predstavnik Mesne zajednice Veliko Polje, pre svega bih se zahvalio predsedniku opštine Miroslavu Čučkoviću, što je organizovao ove izlete za naše penzionere. Vraćamo se u Obrenovac puni pozitivnih utisaka i nadam se da će se u ovom projektu istrajati, naša je obaveza da mislimo i o našim najstarijim sugrađanima,“ rekao je Lazar Pejić, predsednik MZ Veliko Polje.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković, koji je sa penzionerima proveo dan prepun aktivnosti i sadržaja, istakao je značaj ovakvih izleta. On je iskoristio priliku da pozove sve zaniteresovane da se prijave i budu deo ovakvih druženja.

„Pozivamo sve penzionere da se preko svojih mesnih zajednica prijave za ovu vrstu aktivnosti. Naša želja je da svi penzioneri sa teritorije Gradske opštine Obrenovac ucestvuju i sa nama provode ove radne subote. Na taj način želimo da im se bar malo odužimo za ono što su uložili u svom životu za izgradnju našeg Obrenovca,“ kazao je Čučković.

Nakon, kako sugrađani kažu, zanimljivih aktivnosti, nezaboravnih trenutaka i pozitivne energije, pre povratka u Obrenovac upriličen je ručak u restoranu „Lovačka čarda“ u Kovilju.

Pogledajte video...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE