Obrenovac, 24.08.2019

Penzioneri i ove subote na besplatnom izletu (FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2017.
Gradska op┼ítina Obrenovac posebnu pa┼żnju poklanja starijim sugra─Ĺanima

Foto:lokalnenovine.rs


´╗┐

Po─Źetkom godine pokrenut je niz programa koji se ti─Źu poboljšanja uslova ┼żivota i društvenog aktivizma za sve Obrenov─Źane tre─çeg doba. Jedan od njih podrazumeva izlet za penzionere i organizuje se svake subote u cilju adekvatno provedenog slobodnog vremena.

Obrenova─Źkim penzionerima je tokom prole─ça i leta pru┼żena prilika da obi─Ĺu Oplenac, crkvu Svetog ─Éor─Ĺa, Kraljeve vinograde i lepote Šumadije, a nastavak ovog programa usmeren je ka obilasku Vojvodine i njenih znamenitosti.

Na besplatan izlet, u organizaciji Gradske opštine Obrenovac, danas je išla i grupa penzionera iz Velikog Polja.

Oni su imali priliku da posete manastir Novo Hopovo, jedan od najzna─Źajnijih spomenika kulture u Vojvodini podignut u ─Źetrnaestom veku, koji se nalazi na ju┼żnim obroncima Fruške gore, nedaleko od Iriga. Bogata istorija ovog manastira potvr─Ĺuje ─Źinjenicu da je on vekovima bio epicentar mnogih zbivanja. U manastiru se nalaze mošti Svetog Teodora Tirona, hriš─çanskog sveca iz ─Źetvrtog veka.

Nakon obilaska manastira Hopovo, stariji meštani Velikog Polja krenuli su put Kovilja, gde su posetili rodnu ku─çu Laze Kosti─ça, kao i manastir Kovilj.

Ku─ça velikana srpske knji┼żevnosti nalazi se nedaleko od crkve Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj je kršten. Ta ku─ça i danas ─Źuva uspomenu na Kosti─ça, ali i vrednosti za koje se zalagao ovaj veliki intelektualac, pesnik, filozof, pozorišni kriti─Źar, poliglota, doktor prava, akademik i prvi predsednik Srpskog novinarskog društva.

Srpski pravoslavni manastir Kovilj, podignut u ─Źast Svetih arhan─Ĺela Mihajla i Gavrila, prema predanju osnovao je Sveti Sava. Prvi put se pominje sredinom 17. veka. Savremena crkva je zadu┼żbina Petra Andrejevi─ça iz Sremskih Karlovaca, a izgra─Ĺena je sredinom 18. veka.

Grupa starijih sugra─Ĺana, koja je danas imala prilike da obi─Ĺe pomenute znamenitosti, izrazila je zadovoljstvo i zahvalila se Gradskoj opštini Obrenovac i predsedniku ─îu─Źkovi─çu zbog ovog, ali i sli─Źnih programa koji se realizuju u toku cele godine. Oni isti─Źu da ovakvi izleti donose nova iskustva, dru┼żenje i opuštanje u prijatnoj atmosferi.

„Kao predstavnik Mesne zajednice Veliko Polje, pre svega bih se zahvalio predsedniku opštine Miroslavu ─îu─Źkovi─çu, što je organizovao ove izlete za naše penzionere. Vra─çamo se u Obrenovac puni pozitivnih utisaka i nadam se da ─çe se u ovom projektu istrajati, naša je obaveza da mislimo i o našim najstarijim sugra─Ĺanima,“ rekao je Lazar Peji─ç, predsednik MZ Veliko Polje.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav ─îu─Źkovi─ç, koji je sa penzionerima proveo dan prepun aktivnosti i sadr┼żaja, istakao je zna─Źaj ovakvih izleta. On je iskoristio priliku da pozove sve zaniteresovane da se prijave i budu deo ovakvih dru┼żenja.

„Pozivamo sve penzionere da se preko svojih mesnih zajednica prijave za ovu vrstu aktivnosti. Naša ┼żelja je da svi penzioneri sa teritorije Gradske opštine Obrenovac ucestvuju i sa nama provode ove radne subote. Na taj na─Źin ┼żelimo da im se bar malo odu┼żimo za ono što su ulo┼żili u svom ┼żivotu za izgradnju našeg Obrenovca,“ kazao je ─îu─Źkovi─ç.

Nakon, kako sugra─Ĺani ka┼żu, zanimljivih aktivnosti, nezaboravnih trenutaka i pozitivne energije, pre povratka u Obrenovac uprili─Źen je ru─Źak u restoranu „Lova─Źka ─Źarda“ u Kovilju.

Pogledajte video...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE