Obrenovac, 21.09.2019

PERSPEKTIVNO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2017.
U Srbiji najtra┼żeniji in┼żenjeri, kuvari i frizeri

Foto:Profimedia


´╗┐

U Srbiji je pove─çan broj oglasa za zapošljavanje u prvih šest meseci 2017. za gotovo osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Potra┼żnja je za radnicima u sektorima proizvodnje, usluga, administraciji i kreativi.

Za radna mesta u ovim oblastima u prvoj polovini godine bilo je 7.851 oglasa, dok ih je u istom lanjskom periodu bilo 7.297.

Takav trend se bele┼żi od 2009. godine kada je ponuda poslova za odre─Ĺena zanimanja višestruko uve─çana.

Najve─çi porast prisutan je u ponudi poslova koji obuhvataju IT, mašinstvo i elektrotehniku, zatim usluge (turizam, ugostiteljstvo), administraciju i ra─Źunovodstvo, pravo, farmaciju i zdravstvo, te kreativnu industriju (dizajn), navodi se u saopštenju "Infostuda".

Najzna─Źajniji rast se bele┼żi u IT sektoru, gde je u odnosu na jednog stru─Źnjaka 2009. godine, u 2017. tra┼żeno ─Źak šest.

U mašinstvu je taj odnos jedan prema pet, a u elektrotehnici jedan prema ─Źetiri.

Dva puta više raspisivani su oglasi za zaposlenje u administraciji, ra─Źunovodstvu, ugostiteljstvu, pravu i dizajnu. ─îak i za ona zanimanja za koja se kadrovi tradicionalno najre─Ĺe tra┼że, kao što su farmacija i zdravstvo, 2016. je bilo 1,6 procenata oglasa više nego pre osam godina.

Izvan IT sektora, zanimljivo je da su, osim diplomiranih in┼żenjera mašinstva i elektrotehnike, najtra┼żeniji bili automehani─Źari, kuvari, mesari i frizeri.

Na listi pet najtra┼żenijih pre tri godine bili su i komercijalisti, a prošle godine voza─Źi.

Kada je re─Ź o stru─Źnoj spremi koju poslodavci tra┼że, uo─Źljiva je promena u periodu 2014-2016.

Dok je pre tri godine za 48 odsto ponu─Ĺenih poslova bila potreba srednja stru─Źna sprema, 2015. je taj procenat porastao na 52 procenta, a prošle godine na 60 posto.

S druge strane, primetan je pad oglasa u kojima poslodavci tra┼że kandidate sa višom, visokom školom ili ba─çelor, sa 36 odsto u 2014. i 2015. godini na 24 procenta u 2016. Znatno manji pad se bele┼żi kada je re─Ź o kandidatima sa završenim fakultetom ili masterom.

Me─Ĺu kandidatima koji su prošle godine konkurisali na oglase, više od polovine je imalo diplomu fakulteta i zvanje mastera, visoke, više škole ili ba─çelor, dok je kandidata sa srednjom školom bilo oko 40 odsto.

Iako je primetan rast oglasa za poslove za koje je dovoljna srednjoškolska diploma, to ipak ne zna─Źi da su poslodavci snizili kriterijume.

O tome svedo─Źi podatak da se u prethodne tri godine bele┼żi drasti─Źan porast broja oglasa na engleskom jeziku, sa 3.909 u 2014. na 6.473 prošle godine, što je 27 posto od ukupnog broja oglasa.

Saglasno tome, rastao je i broj onih koji su aplicirali na oglase na ovom jeziku, sa 236.328 u 2014. na nešto malo ispod trista hiljada lani.

Kad je re─Ź o oglasima na stranim jezicima, ubedljivo preovla─Ĺuje engleski jezik, dok su znatno manje zastupljeni nema─Źki, ruski i ma─Ĺarski.

Zanimljivo je da je prošle godine skoro tre─çina, ta─Źnije 31,8 odsto kandidata imalo više od 10 godina radnog iskustva.

Slede oni sa iskustvom od jedne do tri godine, kojih je bilo 22,6 procenata, zatim sa iskustvom od ─Źetiri do šest (16,8%), i oni sa sta┼żom od sedam do devet godina - 10,1 posto. Najmanje je bilo kandidata sa iskustvom manjim od jedne godine (8,4%), odnosno bez iskustva (6,0%).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE