Obrenovac, 19.06.2019

OKREĆU DRUGI LIST


Izvor: Informer,Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2018.
Od 1. januara 2021. godine nećemo tako lako moći da putujemo u zemlje EU

Foto:Telegraf
Evropska unija od 1. januara 2021. godine ponovo uvodi neku vrstu vize za građane Srbije i još 60 država koje nisu članice Unije.

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), građani Srbije, iako imaju bezvizni režim sa EU, od januara 2021. godine moraće pre putovanja da izvade posebnu dozvolu i da plate sedam evra kako bi mogli da borave u zemljama EU najduže tri meseca. Taksu od sedam evra dužni su da plate svi građani stariji od 18 godina.

Svaki građanin će pre putovanja morati da popuni onlajn zahtev i ostavi lične, ali i podatke o zdravstvenom stanju, kriminalnoj prošlosti i putovanjima u zemlje zahvaćene ratom, pa čak i istoriju zaposlenja i spisak država EU u koje je ranije putovao.

Kada dostavi sve ove podatke građanin može da bude odbijen bez ikakvog obrazloženja ukoliko predstavlja "bezbednosni rizik". Nove dozvole važiće tri godine ili do isteka pasoša, a građani će moći da ostanu u zemlji EU najduže do 90 dana u periodu od 180 dana. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović objašnjava da nije u pitanju uvođenje viza, već najava ulaska u prostor EU.

- Kada takav propis zaživi građani će elektronski, posredstvom aplikacije, prijavljivati put u EU. Nije novost težnja članica da da obezbede EU od svake vrste zloupotreba viznog režima. Među 60 zemalja nalaze se i Australija, Novi Zeland, Kanada, Japan, SAD i mnoge druge - kaže Joksimovićeva.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da je u EU zavladala opšta panika od priliva migranata. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE