Obrenovac, 21.01.2019

PRIPREME ZA UPIS I U JUNU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 25.05.2018.
Evo gde još možete na časove, a ko organizuje PROBU PRIJEMNOG ISPITA

Foto:FTN,Đ.Kojadinović
Do prvog ispitnog roka na državnim fakultetima ostalo je oko mesec dana, a maturanti koji još nisu pohađali pripremnu nastavu a želeli bi, na pojedinim fakultetima to i dalje mogu.

Srednjoškolci kreću na pripremnu nastavu i do osam meseci pre upisa. Tako su mnogi od budućih brucoša tehničkih fakulteta krajem oktobra počeli sa časovima matematike ili fizike na Elektrotehničkom fakultetu, a pripremna nastava se održava uglavnom subotom, sve do 15. juna 2018. godine.

Ubrzo nakon toga, časovi su počeli i na Fakultetu organizacionih nauka, Mašinskom, Matematičkom, Farmaceutskom...

Za one koji su se kasnije opredelili za budući poziv, ili još nisu, pripremni časovi organizuju se i po završetku školske godine – tako Ekonomski fakultet, koji ima tri ciklusa pripreme, naredni organizuje u junu. Slično je i na Fakultetu političkih nauka, gde se junski ciklus održava od 2. do 8. juna, po ceni od 12.000 dinara.

Neretko učenici pohađaju pripremu na jednom, iako žele da upišu drugi fakultet, najćešÄ‡e zbog cene, kvaliteta nastave, termina...

Ipak, ima i fakulteta koji izlaze u susret zainteresovanima, pa im pripreme obezbeđuju besplatno – tako je na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i Mašinskom fakultetu u Nišu, koji nude časove matematike.

Na radost maturanata u Novom Sadu, novčanu naknadu ne zahtevaju Poljoprivredni, Tehnološki, Prirodno-matematički fakultet, Akademija umetnosti, Građevinski, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin”, pa čak i Pedagoški fakultet i Učiteljski na mađarskom nastavnom jeziku, od kojih većina organizuje ove časove i u junu.

Proba prijamenih ispita

Udaru na kućni budžet jedinu pomoć mogu pružiti studentske stipendije i krediti, koje država dodeljuje akademcima koji ispune određene uslove. Dok su stipendije rezervisane za starije studente, brucoši mogu konkurisati za kredit.

Za njegovo dobijanje presudan je uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice, a da bi se oslobodio njegovog vraćanja, on mora ostvariti prosečnu ocenu veću od 8,5.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE