Obrenovac, 25.01.2020

ODRŽANA PETA OBRENOVAČKA FIJAKERIJADA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 15.09.2019.
Obrenovac je i ove godine okupio veliki broj istinskih ljubitelja konja

Foto:lokalnenovine.rs
Obrenovačka fijakerijada je već pet godina dovoljan razlog za sve ljubitelje konja u Srbiji da svoje fijakere usmere ka našem gradu. U organizaciji Sportskog konjičkog kluba "Obrenovac", a uz pomoć i podršku Gradske opštine Obrenovac, ova manifestacija jedna je od najboljih u sferi konjarstva.

Peta smotra konja počela je svečanim defileom. Obrenovačkim ulicama prošlo je dvadesetak fijakera, koje je po povratku na Vašarište, inače glavnu lokaciju manifestacije, dočekao i predsednik opštine Miroslav Čučković.

"Posle pet godina naša fijakerijada je dostigla svoj vrhunac što se tiče Republike Srbije i to je s jedne strane lepo, što se tiče naše opštine, ali i dokaz da je konjički sport u Srbiji na krhkim nogama. Čim vi za nekoliko godina možete da napravite najmasovniju manifestaciju, to znači da su u drugim opštinama i u drugim delovima Srbije, konjarstvo i konjari na kolenima. Mene raduje to što sam čuo od pomoćnika ministra poljoprivrede gospodina (Aleksandra) Bogćevića da se razmišlja o uvođenju subvencija za lipicanere i siguran sam da će sva mesta u kojim se održavaju fijakerijade, a pre svega gde su ljudi posvećeni toj svetoj životinji, biti što brojniji i što moćniji", rekao je Čučković u svom obraćanju učesnicima i posetiocima.

Prema rečima Dragiše Marjanovića, predsednika Konjičkog kluba "Obrenovac", i ove godine je učešće na obrenovačkoj fijakerijadi uzeo veliki broj učesnika. Marjanović kaže da su oni došli iz svih krajeva Srbije i rado se odazvali pozivu Obrenovčana.

Obrenovački konjički klub nastoji da poveća broj svojih članova, ali i da ljubav prema konjima prenese na mlađe naraštaje. U tome će imati pomoć i podršku Ministarstva poljoprivrede.

"Ono što mi kao Ministarstvo možemo da uradimo, a u razgovoru sa Sekretarijatom za privredu Grada Beograda, jeste da se uvede i subvencija za konjarstvo. Onu grana poljoprivrede koja je, mogu slobodno da kažem, zamrla. Tu smo da pomognemo tim potezima i subvencijama, uz ono što daje Gradska opština Obrenovac", kazao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

On je izrazio nadu da će baš pomenuta vrsta pomoći biti ključna u napretku konjarstva na području cele Srbije.

Najveću pažnju na obrenovačkoj fijakerijadi ponovo su privukli poni konji i najmlađi učesnici u svojim fijakerima. Odgajivači konja u Obrenovcu kažu da su i ovog puta zadovoljni organizacijom i činjenicom da u svom gradu mogu da razmene iskustva sa konjarima iz drugih krajeva naše zemlje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE