Obrenovac, 18.12.2018

PRATE GRAĐEVINSKI BUM


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2018.
Sve više posla za građevinske inženjere u Srbiji

Foto:Shutterstock
Građevinarstvo u Srbiji beleži najveći bum u poslednjoj deceniji, kapitalni projekti se samo nižu, a time su i građevinski inženjeri sve više na ceni.

U prva tri meseca ove godine građevinska delatnost zabeležila je rast od čak 26,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Eurostata. U prvom kvartalu ove godine broj izdatih građevinskih dozvola povećan je za 14,1 odsto u odnosu na isti period lane.

Najviše građevinskih dozvola izdato je za zgrade - 77,4 odsto, a od toga više od polovine odnosi se na stambene zgrade. Samo u martu 2018. prijavljena je izgradnja 1.497 stanova u celoj Srbiji, čija je prosečna površina 79,2 metra kvadratna. U novogradnji prednjače Beograd, a slede Rasinski, Južnobački i Srednjobački okrug. Ministarstvo građevinarstva saopštilo je da su samo u junu 2018. izdate 2.003 dozvole, ili 20 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, kad su izdate 1.704 dozvole. To je verovatno i najveća potvrda da je Srbija veliko gradilište.

Uporedo sa izgradnjom objekata izvode se radovi i na autoputevima. Završavaju se deonice koridora 10 i 11, kao i projekti i pripreme za izgradnju moravskog koridora i autoputa Niš - Meradare - Priština. Moravski koridor ili autoput Preljina - Pojate trebalo bi da poveže koridor 10 i 11, a kako je istakla ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, očekuje se da u narednom periodu bude potpisan memorandum o saradnji sa američkom kompanijom "Behtel" koja je zainteresovana za ovaj kapitalni projekat. S druge strane, Mihajlovićeva je proletos najavila da će prva deonica autoputa od Niša do Pločnika u dužini od 39 kilometara početi da se gradi naredne godine.

Kako se povećava obim posla tako su i građevinski inženjeri sve više na ceni.

- Građevinski inženjeri planiraju i nadziru izgradnju različitih objekata. To mogu biti objekti niskogradnje kao što su putevi, pruge, tuneli, mostovi, hidrogradnje poput luke, brane, hidrocentrale, kanalizacije i visokogradnje, kao što su stambeni i industrijski objekti. U samom početku izgradnje objekta definišu tehnologiju građenja u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, odabranim mestom gradnje, materijalom... Nakon toga statističkim proračunima proveravaju i dokazuju sigurnost i stabilnost objekta. Na kraju sve ideje prikazuju u detaljnom nacrtu - kažu na sajtu Infostud i dodaju da građevinski inženjeri mogu raditi i kao nadzornici gradilišta ili rukovodioci radova, konsultanti, predavači i profesori na fakultetima.

S druge strane, građevinski inženjeri imaju i veliku odgovornost.

- Oni su zaduženi za proveru sigurnosti i stabilnosti objekta - podvlače na sajtu "Infostuda".

Kako bi opstale na rastućem srpskom tržištu sve građevinske firme moraju da se modernizuju.

- Kontinuirano modernizujemo svoju mehanizaciju, postrojenja za proizvodnju građevinskog materijala i opremu u celini. Moderna tehnološka osnova i osposobljeni kadrovi za njeno efikasno korišćenje su važne pretpostavke našeg značajnog prisutva na tržištima Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske - poručuju u firmi "Integral inženjering" a.d.

Kako kažu, povećali su i modernizovali vlastite kapacitete mehanizacije za izgradnju i održavanje autoputeva.

- U tom smislu je, između ostalog, nabavljena asfaltna baza, freze za asfalt, samohodni asfaltni presipač, fiksnu peglu, tegljače, buldožer, kombinirke i utovarivač - naglašavaju u "Integral inženjeringu".

Procena je da je u niskogradnji u Srbiji trenutno angažovano oko 250 firmi, dok su veliki infrastrukturni projekti rezervisani, pre svega, za kompanije poput "Energoprojekta", "Mostogradnje" i Puteva "Jedinstvo".

Majstori i zantalije traženi i preko

Bez obzira na to što rastu građevinske delatnosti, Srbiju i dalje napušta veliki broj kvalitetnih građevinskih majstora i zanatlija.

- Događa se ono na šta smo upozoravali pre 15 i više godina. Nismo školovali kadar, starosna struktura zaposlenih u građevinarstvu je 55 godina i imate situaciju da dosta naših radnika odlazi u inostranstvo zbog bolje zarade. U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi, majstori za pod, ali i instalateri mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama - poručuju u Građevinskoj komori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE