Obrenovac, 05.07.2020

OPŠTINA POMAŽE NAVODNJAVANJE POLJOPRIVREDNIH IMANJA (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2017.
Presednik GO Miroslav Čučković sa svojim saradnicima obišao je danas poljoprivredno imanje porodice Dobrosavljević u Piromanu na kom se izvode radovi na bušotini koja će služiti za navodnjavanje parcela

Foto:lokalnenovine.rs
Gradska opština Obrenovac je opredelila značajna sredstva u tekućoj godini i uvrstila u svoj plan za sledeću još veći paket , kako bi što više njiva na teritoriji naše opštine moglo da se navodnjava i na taj način ublaže posledice suše.

Presednik GO Miroslav Čučković je u razgovoru sa domačinom između ostalog rekao da su porast plata u zdravstvu, prosveti  i  porast penzija zasnovani na njivi.

„Nije to samo vaš lični prihod...Zato smo mi tu kao država, kao opština da vam pomognemo da se velike vremenske nepogode kao što je suša šprevaziđu i da se spremimo za sledeća leta“ .

Predsednik Čučković  je između ostalog podelio par saveta za koje kaže da ih je naučio na sajmu u Berlinu što se tiče samog navodnjavanja  ( https://www.youtube.com/watch?v=0rsDpYExvLA ). Posebno se osvrnuvši u razgovoru na dozirano navodnjavanje.Želeo je na taj način da još jednom skrene pažnju na stalnu potrebu usavršavanja znanja i edukaciju u poljoprivredi.

Aleksandar Bogićević, član veća GO Obrenovac i šef kancelarije za poljoprivredu je ovom prilikom , između ostalog, rekao:

Na inicijativu Skupštine Go Obrenovac  predat je ministarstvu poljoprivrede izveštaj o proceni štete na teritoriji Obrenovca od suše. Kancelarija je pored toga preduzela konkretne mere kada je ova elementarna nepogoda u pitanju u vidu beskamatnih kredita  koje su dodeljivanje poljoprivrednicima a mogli su se upotrebiti i za osiguranje useva od suše.Još jedna direkna pomoć poljoprivrednicima , po rečima Bogićevića , su bušotine za navodavanje koje će u prvoj fazi dobiti 60 domaćinstava.Gradska opština Obrenovac je izdvojila 38.000 dinara po jednoj bušotini. U dogovoru sa izvođačima , poljoprivrednici koji žele veću dubinu ili promer cevi , mogu da izvrše doplatu. Bogićević je i u sledećoj godini najavio nastavak ovog programasa još više izdvojenih sredstava  kao i nastavak dodele beskamatnih pozajmica.

„Ne želimo da gledamo u nebo i razmišljamo kakva će biti godina već da konkretnim akcijama i delima što više zaštitimo naše poljoprivrednike“- dodao je na kraju.

Zamenik predsednika GO Obrenovac Miodrag Mitrović je za medije izjavio sledeće :

„Na osnovu predhodnog perioda jasno je da če i narednih godina biti suše . GO Obrenovac će pomoći svojim poljoprivrednicima i verujem da smo svi spremni da se sa tom nedaćom suočimo i da otklonimo njene posledice. GO Obrenovac će i naredne godine pomoći finansijskim sredstvima da se rade bušotine bez obzira na to o kojim poljoprivrednim kulturama se radi. Nadamo se da će ovo podstaći poljoprivrednike da i sami ulažu u snabdevanje svojih poljoprivrednih površina vodom i da će primenjivati i ostale agrotehničke mere, da će voditi računa o đubrenju i o tome na koji način zalivaju koju kulturu. Treba voditi računa i o izboru sorti koje uspevaju u sušnim periodima a gradska opština će i to pomoći nizom obuka u predstojećem zimskom periodu“.

Slobodan Dobrosavljević , domaćin iz Piromana  zahvalio se GO Obrenovac na pomoći i dodao sledeće :

„U svom vlasništvu imam 17 hektara a konkretno na ovoj parceli 9 plus 2 malo dalje koja ću takođe navodnjavati iz ove bušotine. Sledeće godine će tu biti zasejan suncokret i soja. Prijavio sam se za ovaj konkurs jer mi dosta znači ova bušotina. To nije neka investicijaali donosi nadu da ću tako prevazići probleme suše zato što imam toliki fond zalivanja. Inače, veoma me raduje da je GO Obrenovac imala sluha za naše potrebe i raduje me što je predsednik sam izašao ovde da nadgleda radove i da pomogne.Nastaviću sam da ulažem u sve ovo jer je perspektiva mog domaćinstva bavljenje poljoprivredom. Baš sam zadovoljan“ –dodao je na kraju Slobodan.

Pogledajte video :

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE