Obrenovac, 05.10.2022

PLATA IM SKA─îE NA 50.000 DINARA


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2022.
Od drugog polugodi┼íta zarada u─Źitelja u boravku bi─çe ve─ça

Foto:Shutterstock


U─Źiteljicama i u─Źiteljima koji rade u produ┼żenom boravku ─çe, od drugog polugodišta, plata biti uve─çana za skoro 50 odsto, potvr─Ĺeno je u Sekretarijatu za obrazovanje i de─Źiju zaštitu.

Ovo je drugo peve─çanje zarada za ovu grupu prosvetara. Tako ─çe "iznos" na ra─Źunu, umesto sadašnjeg minimalca iznositi oko 50.000 dinara, pišu Novosti.

Grad, trenutno, finansira zarade za 195 nastavnika u produ┼żenom boravku u 84 škole i 101 u─Źitelja za prvi i drugi razred u 60 škola, a iz kase Sekretarijata se za ove namene izdvaja više od 150 miliona dinara u školskoj godini. U odnosu na lane, broj nastavnika na "platnom spisku" je pove─çan sa 285 na 296.

Broj prosvetnih radnika koji rade sa u─Źenicima ni┼żih razreda pre ili posle nastave u poslednje tri godine se pove─çava. Ovo je drugo pove─çanje zarada za ovu grupu prosvetara.

Njima je, na predlog Sekretarijata za obrazovanje i de─Źju zaštitu, pre dve godine dupliran iznos dnevnice, koja je iznosila 833 dinara.

- Našli smo na─Źin za pove─çanje plata u─Źitelja zaposlenih u produ┼żenom boravku po modelu zaposlenih u gradskoj upravi, koji rade po ugovorima o delu - ka┼że Slavko Gak, sekretar za obrazovanje.

- Dnevnica ─çe biti pove─çana sa sadašnjih 1.666 dinara na oko 2.300 dinara, što je zna─Źajno uve─çanje. Inicirali smo pove─çanje, jer smatramo da je opravdano i neophodno.

Nakon vrti─ça, najmla─Ĺi još ne mogu da ostaju sami kod ku─çe i za decu tog uzrasta je omogu─çavanje produ┼żenog boravka u školama od ogromnog zna─Źaja. Zaista imamo razumevanja za to i ┼żelimo da u─Źiteljima u boravku poboljšamo uslove, rada jer su veoma va┼żan deo procesa obrazovanja.

Grad finansira plate u─Źiteljica i u─Źitelja, koji rade u produ┼żenom boravku za tre─çi i ─Źetvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, u─Źitelji koje anga┼żuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju po─Źetkom septembra. Interesovanje za ovaj oblik nastave je ogromno jer zna─Źajno olakšava roditeljima, ali zbog ograni─Źenih mogu─çnosti, nisu sve škole u mogu─çnosti da iza─Ĺu u susret mamama i tatama.

Roditelji pla─çaju u┼żinu i ru─Źak

Da bi jedna škola pru┼żila uslugu produ┼żenog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava. Inicijativu pokre─çe Savet roditelja, a neophodno je da "zeleno svetlo" da Nastavni─Źko ve─çe, a kona─Źnu odluku donosi školski odbor.

Broj dece u boravku se pove─çava iz godine u godinu. U prošloj školskoj godini, u školama koje su imale potrebu za ovim vidom nastave boravilo je izme─Ĺu 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece ─Źije u─Źitelje u boravku finansira Ministarstvo, ukupan broj je ve─çi.

Produ┼żeni boravak je besplatan, a roditelji pla─çaju u┼żinu i ru─Źak, u zavisnosti od toga kako je ishrana organizovana u školi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE