Obrenovac, 25.08.2019

Pouzdani i ta─Źni propisi dostupni putem interneta


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2017.
Va┼że─çi propisi i drugi akti u izvornom, potpunom i ta─Źnom obliku, sa tuma─Źenjima i komentarima, mogu se besplatno prona─çi na sajtu Pravno-informacionog sistema, trenutno najve─çe i najobuhvatnije elektronske pravne baze

Foto:Robert Getel / RAS Srbija


´╗┐

Sajt je uspostavljen 1. januara 2014. godine, a upravljanje bazom, kao delatnosti od javnog zna─Źaja, povereno je javnom preduze─çu „Slu┼żbeni glasnik“, ─Źija je tradicija objavljivanja zakona, propisa i drugih akata du┼ża od 200 godina. Glavnu odliku Pravno-informacionog sistema (PIS) predstavlja pouzdanost svih objavljenih informacija, budu─çi da se svi va┼że─çi zakoni, drugi propisi i pravni akti Republike Srbije prvo objavljuju u štampanom izdanju „Slu┼żbenog glasnika“, koji zatim PIS objavljuje na svojim internet stranama. Dodatno, zakonom je ustanovljena obaveza svih dr┼żavnih organa i dr┼żavnih i drugih organizacija da pru┼żaju podatke i dokumentaciju potrebnu za vo─Ĺenje pomenutog portala.

 

Sajt, pored potpuno besplatne baze trenutno va┼że─çih propisa i drugih akata, sadr┼żi bazu usaglašene sudske prakse, bazu „Slu┼żbenog glasnika“ i arhivu slu┼żbenih glasila, mišljenja i modele i literaturu, kao i propise na engleskom jeziku. A┼żuriranje podataka obavlja se na dnevnom nivou, a dodatnu prednost predstavlja prilago─Ĺenost koriš─çenja sajta slabovidim osobama.

Zbog jednostavne navigacije sajt je prilago─Ĺen potrebama prose─Źnog gra─Ĺanina, a predstavlja i koristan instrument za rad nadle┼żnih organa, dr┼żavnih slu┼żbenika i privrednika. U skladu sa tim, Pravno-informacioni sistem omogu─çava prikazivanje svih podzakonskih akata, prakse organa i stavova stru─Źnjaka koji su povezani sa oko 250 zakona koje je potrebno uskladiti sa Zakonom o opštem upravnom postupku koji je po─Źeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine. Pomenuto uskla─Ĺivanje ima za cilj pove─çanje pravne sigurnosti i olakšanje primene propisa, a predvi─Ĺeno je da bude završeno do 1. juna 2018. godine. Dodatno, pretra┼żivanje po klju─Źnim re─Źima u okviru ovih propisa omogu─çava proveru kvaliteta uskla─Ĺivanja.

Koriš─çenjem PIS-a, mo┼że se doprineti i deregulaciji zakona i podzakonskih propisa koji se uskla─Ĺuju sa Zakonom o opštem upravnom postupku, naro─Źito time što bi se ovi propisi pre─Źistili od ranije predvi─Ĺenih obaveza gra─Ĺana i pravnih lica da dostavljaju podatke o kojima se vodi slu┼żbena evidencija.

U cilju informisanja šire i stru─Źne javnosti o prednostima koriš─çenja Pravno-informacionog sistema, u oktobru bi─çe odr┼żana dva okrugla stola na temu „Elektronskih pravnih baza“ na Pravnim fakultetima u Novom Sadu i Novom Pazaru. Tom prilikom ─çe kredibilni govornici kao i predstavnici relevantnih institucija imati priliku da na licu mesta diskutuju i razmene mišljenja kao i da istaknu va┼żnost koriš─çenja objedinjene baze „Slu┼żbenog glasnika“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE