Obrenovac, 20.05.2019

SRPSKA PRESTONICA KAO PIZA


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2018.
Iskrivio se 'Pobednik' na Kalemegdanu, evo šta će da se desi!

Foto:Alo!/Masanori Jošida
Simbol Beograda, "Pobednik" na Kalemgdanu delimično se nakrivio, a do kraja godine, prema najavama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, biće izrađen projekat restauracije i sanacije tog spomenika.

U Zavodu su naveli da su poslednji radovi na "Pobedniku" izvedeni još 1996. godine, kada su u postament spomenika postavljeni šipovi koji sprečavaju njegovo naginjanje. Bez obzira na to, ni tada to najpoznatije delo vajara Ivana Meštrovića nije vraćeno u apsolutnu vertikalu, već je samo stabilizovano u delimično nakrivljenom položaju.

Prema objavljenim informacijama, Zavod ne poseduje zvaničnu arhivsku i tehničku dokumentaciju, koja se odnosi na podizanje tog spomenika davne 1928. godine.

Naknadnim analizama utvrđeno je da se jezgro postamenta sastoji od betona, a da je sa spoljašnje strane obložen kamenim pločama. Temelji su mu delom na nasipu, a delom na bedemu koji je ostao u strukturi nasipa, što je za posledicu imalo naginjanje spomenika, rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika.

Iz Zavoda su najavili da će sva oštećenja koja su naknadno nastala na tom spomeniku biti deo tretmana novog konzervatorskog projekta.

Podsetimo, spomenik "Pobednik" podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića, i postament koji se sastoji od dorskog stuba. Sama skulptura izrađena je 1913. godine, kao deo monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou.

Meštrović je fontanu zamislio kao spomenik slobodi i oslobođenju od vekovnog turskog ropstva. Zbog izbijanja Prvog svetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

Naziv spomenika proistekao je iz njegove nove posvete Solunskom frontu i pobedi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a njegov prvobitni naziv bio je „Vesnik pobede".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE