Obrenovac, 18.06.2019

I DALJE ĆE NAS PLJAČKATI NA KURSU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 03.12.2018.
Menjačnicama ograničeno koliko mogu da nas deru, ali ne i bankama

Foto:Pixabay
Ograničavanje raspona kursa dinara prema evru u menjačnicama odlična je odluka Narodne banke Srbije, naročito zbog menjača koji nemaju konkurenciju na benzinskim pumama, tržnim centrima i autobuskim stanicama, gde je kursna lista blago rečeno "odokativna".

Ipak, ova odluka izazvala je kod mnogih građana nedoumicu - da li su odlukom da kurs ne može da bude van okvira +-1,25 odsto od srednjeg kursa, obuhvaćene i banke, piše Blic.

To pitanje je važno ne samo zbog činjenice da građani tamo menjaju novac, već i zbog toga što su rate kredita u evrima često vezane za prodajni kurs određene banke, a isti koriste i turističke agencije kad prodaju aranžmane.

Upravo sa tim pitanjem smo se obratili i Narodnoj banci Srbije, imajući u vidu činjenicu da se klijenti u bankama prilikom podizanja kredita neretko susreću sa prilično drugačijim kursom od srednjeg.

- Podvlačimo da se ovde radi isključivo o tzv. menjačkim poslovima, odnosno zameni stranog keša za dinare i obrnuto. Ta razlika se mora razumeti, jer se transakcije kupovine i prodaje strane valute u bankama obavljaju uglavnom prenosom preko računa i one podrazumevaju devizne transakcije, a ne menjačke poslove. Stoga se prilikom kupovine automobila, nekretnina i u drugim slučajevima pre svega koriste kursevi iz kursnih lista za devize - naveli su iz NBS i istakli da se devizni kurs formira na osnovu ponude i tražnje za devizama, odnosno bazira se na tržišnim principima i postulatu liberalizacije cena , koji se primenjuje u svim tržišnim ekonomijama.

Oni su objasnili da ograničenje koje su odredili ne predstavlja ograničenje tržišnog formiranja deviznog kursa, do kog dolazi prilikom uzimanja kredita i sličnih transakcija, već se samo ograničava raspon sa ciljem da se ograniče menjačnice koje nemaju konkurente u blizini i na taj način žele da pomognu građanima da se ne suočavaju sa problemima.

- Gotovo celina menjačkog poslovanja, odnosno zamene strane gotovine za dinare, vrši se preko ovlašćenih menjača i u pošti i to je razlog zbog kojeg su izmene i dopune odluka koje je usvojio IO NBS usmerene na te menjače - naveli su u NBS i dodali da ova mera neće ugroziti menjačnice, već če eliminisati netržišne, nepravedne i nekonkurentske prakse koje su pojedini primenjivali.

Pomenuta odluka donesena je, čini se, brzo, pa se postavlja pitanje šta je do toga dovelo.

- Prilikom donošenja odluke o ovom ograničenju, Narodna banka Srbije je imala u vidu da najveći broj građana poslove kupovine i prodaje efektivnog stranog novca, obavlja upravo u menjačnicama. Polazeći od činjenice da većina menjačnica već primenjuje kurseve koji se nalaze u okviru raspona definisanog ograničenjem, ovom odlukom biće eliminisana mogućnost da pojedine menjačnice koje se nalaze na mestima na kojima nema dovoljno konkurencije, kao što su npr. aerodrom, benzinske pumpe, tržni centri i slično, primenjuju kurseve koji su za građane znatno nepovoljniji od većine drugih menjačnica - objašnjavaju u NBS.

Oni su dodatno pojasnili zašto banke nisu uključene u pomenutu odluku, a razlog je, kako navode, jednostavan - menjačnice imaju ugovor sa bankom, ukoliko bi banke u svojoj kursnoj listi primenjivale uži raspon od navedenog ograničenja, ovlašćeni menjači i pošte imali bi obavezu da se i oni usklade sa tim.

Sva navedena ograničenja primenjivaće se, kako navode u Narodnoj banci Srbije od 1. januara 2019. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE