Obrenovac, 20.05.2019

POJAČANA KONTROLA URODILA PLODOM


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.09.2018.
Sve ih je manje, ali ako se često vozite taksijem, na ovim lokacijama i dalje ima 'divljaka'

Foto:Alo/Rajko Ristić
Neregularnih taksista, koji su godinama terorisali građane i goste prestonice, sve je manje na ulicama Beograda. Razlog za to je pojačana kontrola komunalne policije na kriznim mestima. Kao „Alo!“ saznaje u komunalnoj policiji, njihov broj se smanjio za čak 70 odsto. Najbolji primeri toga je broj „divljaka“ na Aerodromu „Nikola Tesla“ i kod Beton hale.

Pre osam godina, pre nego što je oformljena komunalna policija, na Aerodromu „Nikola Tesla“ nije bilo nikakvog reda. Oko 40 taksista je tu držalo monopol, odnosno doživljavalo je taj prostor kao svoj, kaže Darko Dujović, šef komunalne police.

- Aerodrom je nekada bio stecište neregularnih taksista. Oni su tu lokaciju doživljavali kao njihov privatni posao. Imali su čak i ljude koji su „organizovali“ putnike. Oni koji imaju vaučere prosleđivani su taksistima koji nisu bio deo njihove ekipe, a naplaćivali su od 50 do 100 evra po vožnji. Zbog toga smo 2014. godine napravili ispostavu na aerodromu, postavili smo 16 komunalnih policajaca da stalno budu tamo. Od tada, pa do danas mnogo toga se promenilo. Čak 70 odsto neregularnih taksista je suzbijeno, što je mnogo popravilo sliku našeg grada u očima stranih turista - objašnjava Dujović i dodaje da je slična situacija je bila slična i kod Beton hale, mestu poznatom po noćnim klubovima.

On napominje da je tamo situacija bila toliko ozbiljna da regularni taksisti nisu smeli da priđu toj lokaciji.

- Danas je situacija u tom delu grada mnogo bolja. Sve te neregularne taksiste smo našim prisustvom, redovnim kontrolama i kažnjavanjem bukvalno naterali da se registruju i uzmu taksi dozvole - kaže Dujović.

Među preostalim neregularnim taksistima postoje dve grupe, ističe Dujović. U jednoj su taksisti koji uopšte nisu registrovani za tu delatnost, koji se pri legitimisanju isključuju iz saobraćaja i oduzima im se vozilo. U drugoj grupi su oni koji dolaze iz drugih gradova u Beograd da rade.

- Po Zakonu o drumskom saobraćaju, taksista može obavljati tu delatnost samo na teritoriji opštine gde je izdata taksi dozvola. Oni mogu iz drugog grada da dovezu stranku u prestonicu, da je sačekaju i vrate nazad. Dok je čeka, ne sme da uzima nove mušterije. Ukoliko to urade, uklanjamo ih iz saobraćaja na 10 dana, skidamo tablicu i krovnu oznaku, uzimamo saobraćajnu dozvolu i šaljemo zahtev sudiji za prekršaje. Ako se ti isti taksisti opet vrate i uhvatimo ih u prekršaju, kažnjavamo ih sa 30 dana isključenja i kaznom - objašnjava Dujović.

Iako ponekad rat sa neregularnim taksistima izgleda kao borba sa vetrenjačama, komunalna policija se trudi da ljudima koji regularno rade omogući da im lažni taksisti ne ugrožavaju posao, otimaju zaradu i stvaraju ružnu sliku o našem gradu kod gostiju i stranaca koji dolaze da posete Beograd, ističe Dujović.

Najviše neregularnih taksista iz Apatina

Dujović u ovom periodu u Beogradu najviše problema imaju sa neregularnim taksistima koji dolaze iz drugih gradova Srbije, jer Beograd vide kao šansu da za bolju zaradu.

- Sada najčešće dolaze iz Apatina, a ranije ih je bilo i iz Kovačice, Sečnja, Pančeva i drugih gradova Srbije - kaže Dujović.

Najčešće lokacije u gradu gde se nalaze neregularni taksisti:

- Trg republike
- Skadarska
- Zetska
- Cetinjska
- 29. novembra
- Beton hala
- Karađorđeva
- Krsmanović
- Savski trg
- Sarajevska
- Nemanjina
- Slavija
- Donji Kalemegdan
- „Krug dvojke“
- Sajam
- Ušće
- u blizini splavova i noćnih klubova

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE