Obrenovac, 25.05.2020

PLANOVI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2018.
Umesto deponija, Srbija će imati centre za upravljanje otpadom

Foto:Alo!/Zorana Bogdanović
U planu je da se u Srbiji zatvore i saniraju sve postojeće deponije i izgradi 27 regionalnih centara za upravljanje otpadom, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Cilj je, kažu nadležni, da otpad "postane resurs" i da prestane njegovo deponovanje, odnosno, da ono bude minimalno.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović objašnjava za Tanjug da je Strategijom koju je vlada usvojila pre osam godina predviđeno formiranje 27 regionalnih centara za upravljanje otpadom.

Trenutno se, kaže Abramović, radi revizija tog dokumenta kako bi se utvrdilo dokle se odmaklo u tom poslu i kako bi se obezbedili uslovi da se pokrenu centri za upravljanje otpadom, kao i njihova brža izgradnja.

"Radimo ne samo promenu regionalizacije, nego i reviziju samih rešenja koja su tada bila predložena kako bi, u sklopu novih iskustava, tehnologije i trendova, na najbolji način taj posao organizovali kako bi budući regionalni centri bili trajna rešenja za upravljanje otpadom u Srbiji", kaže Abramović.

Sve što se radi, radi se kako bi se stanje životne sredine u Srbiji maksimalno poboljšalo, ocenjuje Abramović i ističe da će centri biti organizovani po najvišim evropskim i svetskim standardima.

Najveći takav regionalni centar biće u Beogradu, imaće ga i Subotica, dok je u toku nalaženje rešenja za centar Banjica kod Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, a traži se rešenje i za centar Halovo kod Zaječara.

Abramović kaže da će nastojati da se ceo posao pokrene u što kraćem roku jer, smatra, izgubilo se previše vremena.

Zakonom je, objašnjava, predviđeno da komunalnim otpadom upravljaju lokalne samouprave, odnosno, budući regionalni centri za čiju izgradnju su potrebna velika sredstva.

Izvori finansiranja mogu biti različiti, objašnjava Abramović i navodi da je Beograd to uradio kroz javno-privatno partnerstvo, a Subotica preko IPA fondova.

Ministarstvo će, poručuje Abramović, pomoći lokalnim samoupravama da nađu najbolje modele i izvore finansiranja za izgradnju regionalnih centara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE