Obrenovac, 17.06.2019

U PLUSU PO PRIHODIMA


Izvor: Kamatica,Lokalne novine | Obrenovac, 29.11.2018.
Na čemu su banke NAJVIŠE zaradile u prethodnoj godini?

Foto:Emgn
Za prvih šest meseci ove godine bankarski sektor ostvario je neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 35,3 milijarde dinara, što je za 3,4 procenta više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazao je najnoviji "Izveštaj o bankarskom sektoru u Srbiji" koji je uradila Narodna banka Srbije.

Prema njihovom izveštaju, dobitak u ukupnom iznosu od 36,1 milijardu dinara ostvarile su 24 banke, dok četiri banke imaju negativan finansijski rezultat. Tržišno učešće te četiri banke zajedno ne prelazi 1 procenat, i njihov gubitak je 0,8 milijardi dinara.

Kako Kamatica saznaje dobitak po osnovu kamata, na kraju drugog tromesečja 2018. godine, iznosi 62,3 milijarde dinara, što je za 2,1 procenat više u odnosu na prošlu godinu. Prihodi od naknada i provizija, u istom tromesečju, porasli su za 4,2 odsto, odnosno 0,8 milijardi dinara, u odnosu na isti period prethodne godine. Najviše novca od naknada i provizija banke su zaradile na poslovima platnog prometa, platnih kartica i depozita. Na strani rashoda preovlađuju, sa 48,9 odsto od ukupnih rashoda, oni po osnovu platnih kartica, i sa 12,5 procenata rashodi po osnovu obavljanja platnog prometa, pokazuje istraživanje NBS.

U drugom tromesečju ove godine povećani su i iznosi kredita. U nominalnom iznosu veći su za 63,9 milijardi dinara, što je tromesečni rast od 3,1 procenat. Ako se posmatra realni rast, ovi krediti su u drugom tromesečju, bez efekta promene deviznog kursa, veći za 2,6 odsto, i to pre svega zbog rasta kredita stanovništvu.

Građani su najviše uzimali dinarske gotovinske kredite, kao i stambene kredite najčešće indeksirane u evrima. Sa druge strane, privrednici su uzimali najviše kredita za likvidnost, kao i kredite za obrtna sredstva.

- Praćenje nivoa i trenda problematičnih kredita od velike je važnosti za identifikovanje mogućih problema u naplati potraživanja i praćenje kreditnog rizika, budući da ovi krediti i sa njima povezani indikatori predstavljaju pokazatelje pogoršanja kvaliteta kreditnog portfolija bankarskog sektora - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

Ukupni udeo problematičnih kredita u bankarskom sektoru, tokom drugog tromesečja 2018. godine smanjen je za 24,9 milijardi dinara i na kraju juna iznosi 168 milijardi dinara. Smanjenje loših kredita zbog naplate iznosi 15,6, po osnovu otpisa duga 14,5 milijardi i po osnovu ustpanja 3,4 milijarde dinara. Najviše problematičnih kredita kod građana ima kod korišćenja minusa na tekućim računima, zatim stambeni krediti kao i kreditne kartice.

U drugom tromesečju 2018. godine porastao je i broj zaposlenih u bankarskom sektoru. U odnosu na kraj marta 2018.godine, tri meseca kasnije u bankama je bilo 43 zaposlenih više. U 13 banaka posao je dobilo ukupno 177 ljudi, dok je 11 banka otpustilo 134 zaposlena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE