Obrenovac, 19.06.2019

OPLJAČKA NAS PSIHOLOGIJA MALIH BROJEVA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.10.2018.
Zašto se gomila ljudi sjati kod krastavca od 15 dinara, iako kilogram košta isto?

Foto:Shutterstock/Telegraf
Trgovci marljivo rade na načinima manipulacije cenama, promocijama i rasporedom artikala kako bi kupci potrošili što više novca. Naročito je među trgovcima popularan trik manipulacije malim brojevima kojima ljude veoma lako zavaraju.

Većina građana Srbije pokušava kupovinom u supermarketima da uštedi što je više moguće, ali im razni trikovi trgovaca u tome nimalo ne pomažu, pa skoro svi po izlasku iz prodavnice shvate da su potrošili više od planiranog.

- To je psihologija malih brojeva. Naš mozak kalkuliše, i kada vidi mali broj više ga privuče nego veći, a takođe i veća količina odbija potrošača. Zato često budu nasamareni pa jednu stvar plate više nego mnogo veću - ističe psiholog Aleksandar Šibul.

U trenutku kada kupljene stvari građani plaćaju na kasi supermarketa ili butika, uvereni su da im je potreban svaki artikal koji se nalazi u kolicima, ali to često nije slučaj. Iako su kupci često svesni da su žrtve vešto smišljenih trgovačkih obmana i zavođenja, u toku kupovine ipak je teško odoleti akcijama i popustima kojima nas mame na svakom koraku.

Zato je Šibul objasnio još jedan trik i  ono čuveno "99" koje kupci često povezuju sa popustima. Budući da brojeve čitamo sa leva na desno nama iznos od 999,99 bude 999 dinara a ne 1000.

-Pozicioniranje brojeva je trgovcima takođe način da prevare kupce. Naš mozak vidi prve brojeve i to 99 na kraju i ne čitmo. Zato kupci tek kada izađu iz prodavnice shvate da su potrošili više novca nego što su hteli - dodaje psiholog.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, rekao je za "Telegraf.rs"  da je ovakav način prodaje zloupotreba trgovaca.

- U ovakvim slučajevima, gde komad košta više nego kilogram, nedostaje tržišni nadzor i ozbiljnije kažnjavanje. Nažalost to je kod nas veoma veliki problem jer je nadzor slab. Ipak i kada dođe do toga da trgovce uhvate u zloupotrebi, prijava se šalje na prekršajni sud, to se razvlači i zastari i kazna ih nikada ne stigne. Smatram da je zaista potrebno da se to reši i da takve poslodavce stigne adekvatna kaznai - ističe Papović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE