Obrenovac, 17.06.2019

POMODARSTVO PREŠLO U BOLEST, RODITELJI UNAKAZILI DECU


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.12.2018.
U vrtiće ih šalju ofarbane kose, u mrežastim čarapama i na štiklama!

Foto:Shutterstock
Devojčice i dečaci dolaze ofarbane kose u vrtiće. Sve više majki svoje male mezimice odvode kod manikira na nadogradnju veštačkih noktiju! Na sve to dolaze i čipkane, pa i mrežaste hulahopkice, ali i izgleda neizostavne štiklice za devojčice. Tako dolaze današnji mališani u srpske predškolske ustanove!

- Roditelji šminkeri su u konstantnom porastu. Sve to se manje tiče robnih marki, a sve više poremećenih odnosa, modela učenja i ubijanja detinjstva i onoga što ono sa sobom nosi, tj. stvaranje malih snobova još od ranog školskog uzrasta i sve ih je više u predškolskom periodu - upozorila je na svom sajtu Ivana Stanisavljević, diplomirani vaspitač predškolskih ustanova, koja radi s decom 15 godina, i dodala:

Teško odoleti

- Devojčice i dečaci dolaze u nemalom broju ofarbane kose u vrtić. Tu strahotu ne umanjuje činjenica da je boja periva. Dolaze i s pramenovima, srebrnim prelivima, dečjim veštačkim noktima, jer su lakirani nokti u predškolskom uzrastu već pase.

Stanisavljevićeva naglašava da druga deca koja sve to gledaju požele slično, a da samo najuporniji roditelji uspevaju da odole trendu.

Socijalni psiholog Vesna Tomić smatra da je to što rade pojedini roditelji van pameti, te da takvim ponašanjem kod dece ne razvijaju kulturu odevanja koja podrazumeva da se zna kada i gde se šta nosi.

Izuzetno štetno

- To je neverovatno! Pomodarstvom kiča i neukusa očigledno je zahvaćen i predškolski uzrast. To je vaspitno loše, vi ne negujete kulturu i ukus za odevanje, već pravite problem detetu kasnije, pa će se ono već razgolićivati i ići polugolo u školu - kaže Tomićeva za Kurir:

- To je korak u pogrešnom pravcu, taj kič i pomodarstvo su nešto što će imati svoju vrlo visoku cenu u kasnijim uzrastima i razvoj neadekvatnih vrednosti. To je štetno za razvoj ukusa deteta i predstavlja početak formiranja neodgovarajućih vrednosti jer će ono sutra juriti trendove, brendove i kojekakve gluposti.

DECA MOGU DA IZGUBE SAMOPOUZDANJE

Ana Janković, dečji psiholog, kaže za Kurir da roditelji nameću deci pogrešne modele i vrednosti a da nisu ni svesni šta čine:

- Šalje se poruka „lepa si“. Kasnije posledice tog odnosa mogu da budu da ta deca nemaju osećaj lične vrednosti, nekog samopouzdanja. Već u pubertetu može doći do nekih problema kod osobe koja je na taj način tretirana, kada se detetu šalje poruka „budi lepo, sve drugo je manje važno“. Suvišno je da se na tom uzrastu potencira takav izgled, to nije dobro za decu ni na psihičkom, ni na emotivnom nivou.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE