Obrenovac, 22.11.2019

KAD ZATREBA MENTOR...


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 21.01.2019.
Pripreme za malu maturu koštaju i do 200 evra

Foto:ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA
Pripreme za polaganje male mature uveliko su u toku, a ako osmacima zatreba pomoć mentora, roditelji moraju da izdvoje i do 200 evra.

Prema školskom kalendaru, učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 12. i 13. aprila, a završni ispit polagaće 17, 18. i 19. juna. Iako na prvi pogled ima vremena, oni vredniji školarci već su krenuli da obnavljaju staro gradivo.

Među njima su i đaci Osnovne škole "Stevan Sinđelić". Ova škola održava pripreme iz matematike i informatike već od oktobra, dok iz srpskog jezika počinju nešto kasnije.

- Pripremna nastava je zakonom obavezna i predviđeno je da se u okviru škole održi 20 časova. Neke škole se drže zakonskog okvira i te časove uglavnom održe neposredno pred polaganja prijemnog, što nije dovoljno. Naša škola počinje sa pripremama kada je matematika u pitanju u oktobru. Tu je u skladu sa željama obuhvaćena i informatika. Pripreme iz srpskog jezika krenu nešto kasnije. U našoj školi je jednosmenski način nastave i to je velika prednost jer deca ne moraju da dolaze vikendom da vežbaju, nego ostaju nakon nastave - objasnio je nastavnik informatike Stefan Popović.

Roditelji se često odlučuju i da maturante pošalju i na privatne časove. Za jedan dvočas u maloj grupi u proseku moraće da izdvoje oko 700 dinara dok individualni čas košta od 10 do 30 evra. Mnoge osmoletke iznajmljuju svoje prostorije i privatnim edukativnim centrima koji ovu nastavu drže nakon zimskog raspusta.

- Radi se uglavnom u manjim grupama od deset učenika. Postoje paketi i oni su uglavnom 40 dvočasa za 24.000 dinara - objasnili su za "Blic" iz jednog privatnog centra za edukaciju.

Dobro urađenim testom učenik povećava svoje šanse za upis u željenu školu. Pored 60 maksimalnih bodova koje nose iz škole, na testovima srpskog i matematike mogu zaraditi još po 13.

Tu je i kombinovani test koji obuhavata: biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju i nosi 14 bodova. Zato ne čudi što roditelji ulažu u dodatne časove za uvežbavanje tinejdžera.

Ako se osvrnemo i na probni test, ali završni na prošloj maloj maturi, đaci su podbacili na matematici, a najviše muka zadali su im zadaci iz geometrije. U proseku postigli su 9,96 bodova iz tog predmeta na završnom testu, što znači da su dobro uradili tek polovinu zadataka. Prosečan broj bodova na ispitu iz maternjeg jezika bio je 11,87, a na kombinovanom testu 12,51.

Oni koji žele da upišu specijalizovana IT odeljenja, moraće da porade na znanju iz matematike, s obzirom na to da ih na testu čekaju zadaci srednjeg i naprednog nivoa.

Kada je reč o interesovanju maturanata za dalje školovanje, već godinama prednjače medicinski, farmaceutski i IT obrazovni profili, ali traženi su i prirodno-matematički smerovi u gimnazijam. Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, na prvom mestu po interesovanju prestoničkih đaka su svi profili medicinskih škola.

U Matematičkoj gimnaziji savetovanje za roditelje

U Matematičkoj gimnaziji prijemni ispiti su ranije i po strožim kriterijumima.

- Sredinom juna su ispiti male mature, deca zajedno sa roditeljima dolaze i raspituju se, a mi im izlazimo u susret tako što organizujemo vikendom roditeljsko savetovanje. Ono što uvek naglašavam je da je nemoguće pripremiti ih za nekoliko meseci. Proces je veoma dugačak, i zato je važno da imaju dobro predznanje - kaže direktor Gimnazije Srđan Ognjanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE