Obrenovac, 29.02.2020

PRODAJA NOVIH AUTOMOBILA RASTE, ALI...


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 17.02.2019.
Još daleko od ZLATNE 2008.

Foto:Milan Ilić/RAS Srbija
Skoro 4.000 novih vozila više je prodato prošle godine u Srbiji nego u 2017. godini, ali to je tek polovina od broja prodatih novih vozila pre ravno jedne decenije.

Tržište novih vozila poslednjih godina beleži konstantan rast tako da je tokom 2018. godine prešlo granicu od 30.000, sa ukupno prodatih 30.730 vozila, od čega 24.687 putničkih i 6.043 laka komercijalna vozila.

Broj kupljenih novih vozila u 2017. bio je 26.879, što je, prema podacima uvoznika vozila i delova, za 15,54% više nego 2016. godine. Rekord u novijoj istoriji zabeležen je 2008. godine, dakle, pre ekonomske krize, kada je prodato čak 57.000 novih vozila.

Predsednik Asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović ističe dva razloga zbog čega tržište novih automobila u Srbiji raste.

- Cene vozila i ceo finansijski paket prilikom kupovine su sve povoljniji. Sada osiguravajuća kuća, lizing kompanija i prodavac sve uslove kupovine usaglašavaju na jednom mestu. Pogodnost, recimo, kupovine na kredit je da gornja granica više nije da rata bude jednaka trećini plate. Naravno, veće je učešće. S druge strane, po zakonu, čim kupac ne plati jednu ratu za vozilo, ostaje bez njega – naglašava Petrović.

Kada je reč o brendovima, najprodavanije vozila u Srbiji stižu sa lagera "Škode", "Fijata", "Folksvagena", "Renoa" i "Dačije". U odnosu na 2017. godinu, najveći skok u prodaji zabeležila je "Škoda", koja je prodala skoro 1.700 vozila više i tako preuzela primat "Fijatu".

- To su automobili koji se tradicionalno najviše prodaju, naši ljudi vole te automobile i verovatno su najpristupačniji za finansiranje. Interesantno je da je došlo do porasta prodaje japanskih brendova kao što su "tojota", "suzuki", "honda". Polako osvajaju kupce, verovatno zbog bezbednosti, ekologije i pouzdanosti - objašnjava Petrović.

Ipak, kako kaže, i dalje na tržište polovnih vozila stiže puno zagađivača okoline - uvezenih vozila sa euro 3 motorima koji su počeli da se proizvode još davne 2000. godine.

- Možemo reći da u Srbiji na drumovima imamo u poslednjih pet godina 100.000 novih vozila, dok je za isti period ušlo više od 500.000 polovnih vozila, od čega je najveći deo ozbiljna pretnja za očuvanje čovekove okoline i moguće ugrožavanje bezbednosti saobraćaja zbog tehnički neproverenih uvezenih vozila – upozorava Petrović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE