Obrenovac, 21.09.2019

Obele┼żavanje zavr┼íetka obnove poplavljenih stambenih objekata u Obrenovcu


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 01.07.2017
Evropska unija je najve─çi donator u saniranju posledica poplava u Obrenovcu za ─Źije je saniranje kroz pristupne fondove opredelila 11,1 miliona evra.


´╗┐

 Povodom završetka projekata obnove privatnih stambenih objekata, malih i srednjih preduze─ça i poljoprivrednih gazdinstava pogo─Ĺenih poplavama u Obrenovcu, kroz program pomo─çi Evropske unije poplavljenim podru─Źjima u Srbiji, odr┼żana je konferencija za štampu  u petak, 30. juna 2017. godine u sve─Źanoj sali opštine Obrenovac.

Konferenciju je otvorio predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav ─îu─Źkovi─ç koji je rekao da gra─Ĺani Obrenovca ve─ç više od dve godine ┼żive isto kao i pre poplava i zahvalio se Evropskoj uniji za svu pomo─ç koja je pru┼żena u proteklom periodu.

- Na svakom koraku mo┼żemo videti veliku pomo─ç koju nam je EU pru┼żila i veoma je zna─Źajna sinergija koja je bila izme─Ĺu Vlade Republike Srbije i Kancelarije EU u Beogradu. Svi partneri su dali veliki doprinos i svi delovi grada su podjednako bili tretirani. Mi smo bili zaista grad kome je pretila opasnost da postane grad otvorenih izloga, polupanih prozora i praznih ku─ça. Mi smo danas jedan moderan grad u Evropi - naglasio je ─îu─Źkovi─ç.

Sve aktivnosti na terenu sprovodile su Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB, DRC, Austrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska Banka – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomo─ç i obnovu poplavljenih podru─Źja.

Marko Blagojevi─ç, Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima osvrnuo se na aktivnosti koje su bitne u budu─çem periodu a ti─Źu se prevencije. Blagojevi─ç je naglasio zna─Źaj sistemskih promena, poput ,,Nacionalnog programa za upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda" koji je Vlada Republike Srbije usvojila u novembru 2014. godine. On je rekao da su promene sistema i ja─Źanja istog veoma bitne za Srbiju.

- Samo je pitanje trenutka kada ─çe se Srbija ponovo suo─Źiti sa katastrofom koja nas je zadesila 2014. godine. Klimatske promene se više ne dovode u pitanje, one su ─Źinjenica, dok uzroke mo┼żemo dovesti u pitanje. Pred nama je sada i ve─çi rizik od elementarnih nepogoda nego što je bio u prošlosti, kao što imamo priliku da vidimo ─Źeš─çe i intenzivnije padavine. To sve moramo da imamo u vidu i da nam jedan od va┼żnijih razvojnih ciljeva bude prevencija. Treba da radimo i na ja─Źanju infrastrukture i ovaj posao ne sme da stane.Ne smemo da prestanemo da se bavimo prevencijom, pošto ljudi ─Źesto nakon saniranja posledica prestanu da se bave tom temom. Mi to ne smemo da dopustimo - istakao je Blagojevi─ç.

Ovom prilikom razgovaralo se i o projektu "Evropa Re" kojim bi se zaštitile lokalne samouprave koje pripadaju Kolubarskom slivu. Re─Ź je o jednom vidu osiguranja od elementarnih nepogoda, ta─Źnije bi opštine kroz polise osiguranja zaštitile svoju teritoriju. Opštine bi na godišnjem nivou upla─çivale osiguranje za svoju lokalnu samoupravu, a u slu─Źaju elemntarne nepogodne dobile bi novac za nadoknadu štete. Gradska opština Obrenovac ─çe po─Źetkom 2018. godine me─Ĺu prvima u─çi u ovaj projekat.

Kroz Program “Pomo─ç Evropske unije poplavljenim podru─Źjima u Srbiji”, odnosno programe IPA 2012 i IPA 2014, u Obrenovcu je do sada:
- Obnovljeno ukupno 1,331 ku─ça i stanova;

- Izgra─Ĺena i nameštajem i belom tehnikom opremljena 41 ku─ça;

- Obnovljeno 6 osnovnih i srednjih škola;

- Izgra─Ĺena nova zgrada Osnovne škole u Poljanama;

- Izgra─Ĺena zgrada za socijalno stanovanje sa 32 stana;

- Obnovljena zgrada za socijalno stanovanje sa 16 stanova;

- Pomognuto 371 poplavom pogo─Ĺeno malo ili srednje preduze─çe;

- Pomognuto 2.416 poplavom pogo─Ĺeno poljoprivredno gazdinstvo;

Maja Vu─Źkovi─ç Kr─Źmar, Program menad┼żer Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji kazala je da Evropska unija jako brzo i odgovorno postupila nakon poplava koje su zadesile Srbiju. Ona se ovom prilikom zahvalila svim partnerima na podršci koju su pru┼żili, kako bi pomo─ç na najbolji mogu─çi na─Źin došla do onih gra─Ĺana Srbije kojima je u tom trenutku bila najpotrebnija. Ona je naglasila i da su krajnji korisnici bili veoma zadovoljni i da je ceo program obnove protekao bez ikakvih problema, zahvaljuju─çi kriterijumima koji su postavljeni kako bi bili transparenti i razumljivi svakom gra─Ĺaninu.


Evropska unija je najve─çi donator u saniranju posledica poplava u Obrenovcu za šta je, kroz pretpristupne fondove IPA 2012, IPA 2014 i Fond solidarnosti, opredeljeno oko 11.1 miliona evra. Zahvaljuju─çi ovoj pomo─çi ─Źetiri hiljade gra─Ĺana ove opštine ┼żivi u novim ili obnovljenim domovima, preko pet hiljada u─Źenika, profesora i drugog školskog osoblja nastavilo je da u─Źi i radi u obnovljenim školama, 370 malih i srednjih preduze─ça ponovo posluje, a pomognuto je i dve i po hiljade poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE