Obrenovac, 26.02.2020

PORAŽAVAJUĆE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2017.
Čak 35 odsto beba ima kvarne zube

Foto:Shutterstock
Više od 35 odsto beba u Srbiji do druge godine već ima pokvarene tek iznikle zube, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja.

Roditelji često ne kreću na vreme s higijenom usta i zuba kod dece, što dovodi do užasavajuće statistike. Ova vrsta oboljenja naziva se i karijes ranog detinjstva, veoma brzo napreduje i ukoliko se ništa ne preduzme, dovodi do razaranja zuba.

Dečji stomatolog prof. dr Jovan Vojinović kaže za Kurir da su uzroci pojave karijesa kod beba i male dece nepravilna ishrana bogata rastvorljivim šećerima i odsustvom pravilnog i redovnog čišćenja zuba.

Važni prvi znaci

- Ponekad i samo dojenje, ako je često i ako je kombinovano s prehranom bogatom rastvorljivim i lepljivim šećerima, može da uzrokuje rano obolevanje zuba. Pojedina deca imaju veću sklonost za brz razvoj karijesa jer su zubi manje otporni. To može da bude posledica nedostatka pojedinih vitamina ili oboljenja i poremećaja u toku trudnoće ili u prvim mesecima života, zbog čega je izgrađena manje kvalitetna zubna gleđ.

On ističe da je značajno da se prvi pregled uradi neposredno po nicanju zuba, a da je isto tako važno odmah započeti sa čišćenjem zuba.

- Razvoj karijesa kod beba i male dece može se lako sprečiti, a u početnim stadijumima bolesti zub se može u potpunosti oporaviti. Zbog toga je izuzetno važno prepoznati prve znake. Često i stomatolozi zanemaruju te prve znake i omalovažavaju ih tvrdnjama da se mlećni zubi ne leče.

Ako stomatolog tvrdi da to nije važno, treba potražiti druog - ističe doktor. On navodi da ukoliko se na vreme ne reaguje na mestima belih mrlja, zubna gleđ puca i stvaraju se defekti, koji mogu veoma brzo da se šire.

Otok i temperatura

- Ako dođe do infekcije zuba usled brzog i obimnog topljenja, trošenja i lomljenja gleđi i dentina, zub se mora izvaditi. Prvi znak uznapredovale infekcije je pojava ispupčenja na desnimau predelu korena zuba. Može doći i do otoka, praćenog bolom i povišenom temperaturom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE