Obrenovac, 25.08.2019

POMO─ć


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2017.
EU podr┼żala reformu obrazovanja u Srbiji sa 27,4 miliona evra

Foto:Profimedia


´╗┐

Evropska unija izdvojila je 27,4 miliona evra bespovratnih sredstava za podršku reformi obrazovnog sistema u Srbiji.

"Srpska deca zaslu┼żuju iste mogu─çnosti kao i deca u EU", poru─Źio je tom prilikom komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Sporazum o podršci EU obrazovnom sistemu Srbije u Briselu su potpisali direktorka za Zapadni Balkana u Generalnom direktorijatu Evropske komisije Genoveva Ruiz Kalevera i pomo─çnik ministra za evrointegracije Branko Budimir, u prisustvu ministarke Jadranke Joksimovi─ç i komesara Johanesa Hana.

U pitanju je prvi sporazum EU ovakve vrste sa nekom od zemalja Zapadnog Balkana.

"Srpska deca zaslu┼żuju iste mogu─çnosti kao i deca u EU. Zato je podrška u oblasti obrazovanja va┼żan deo naše agende proširenja. To je investicija u našu zajedni─Źku budu─çnost, jer Srbija pripada evropskoj porodici", poru─Źio je prilikom potpisivanja komesar Han.

Dobijeni novac ─çe biti namenjena uskla─Ĺivanju obrazovnog sistema u Srbiji sa potrebama tr┼żišta rada, unapredi─çe se stru─Źnost nastavnog osoblja i pomo─çi obrazovanju najranjivijih manjinskih zajednica u zemlji.

Evropski komesar za pregovore o proširenju ka┼że da ─çe oko 40.000 nastavnika u Srbiji biti trenirano u skladu sa novim modernim programima, što ─çe studentima obezbediti visokokvalitetna predavanja.

Istovremeno 4.000 nastavnika koji predaju na jezicima manjina dobi─çe specijalne treninge, a posebni ud┼żbenici na manjinskim jezicima bi─çe štampani.

Posebna pa┼żnja bi─çe usmerena na potrebe i podršku u obrazovanju romske dece od kojih ─çe njih 7.000 dobiti i školarine.

Komesar Han je naglasio da ─çe novac biti upotrebljen za unapre─Ĺenje zakonskog i i institucionalnog okvira obrazovnog sitema u Srbiji, što ─çe omogi─çiti mladima da dobiju obrazovanje koje se poklapa sa potrebama tr┼żišta i tako da ostanu i prona─Ĺu posao u zemlji.

"Ovaj sporazum oslikava odlu─Źnost i mogu─çnost Srbije da unapredi svoj obrazovni sistem, ali i odgovornost EU prema gra─Ĺanim Srbije, posebno mladima", zaklju─Źio je Han.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE