Obrenovac, 05.07.2020

Počela letnja sezona kupanja u varoškom kupatilu i na 'Cevki'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2019.
Termini za korišćenje banjskog kupatila su od 11.00 do 17.00 časova

Foto:Printscreen
Zvaničnu potvrdu statusa banjskog mesta naš grad je dobio 1899. godine, kada je promovisana izuzetno lekovita alkalno-sumporovita voda naše banje.

Mineralne vode u Obrenovcu su otkrivene sasvim slučajno, davne 1898. godine. Stari Obrenovac je imao velikih problema s pijaćom vodom, pa je Timotije Novaković, tadašnji predsednik opštine, pokrenuo inicijativu za kopanje arterskog bunara i umesto pijaće vode, voda koja je potekla je zaudarala na pokvarena jaja odnosno na sumpor. Tada je doktor Marko Leko, poznati hemičar, uradio prve analize, posle kojih je obrenovačka voda zvanično promovisana kao alkalno-supomporovite vode.

Gradsko mineralno kupatilo-banja danas raspolaže sa 23 kade u lameli A (stari deo) i 7 kada u lameli B (novo renovirano krilo banje).

Ivan Savić, poslovođa banjskog kupatila, rekao je da je letnja sezona kupanja počela u ponedeljak, 3. juna.

"Termini za kupanje su od 11.00 do 17.00 časova. A tokom leta će biti i dodatnih termina. Cena kupanja je 390 dinara u trajanju od 30 minuta. Za penzionere sa teritorije opštine Obrenovac čija penzija ne prelazi 25.000 dinara obezbeđen je popust i cena iznosi 250 dinara", kazao je Savić.

On je napomenuo i to bi korisnici trebalo pre korišćenja usluge kupanja da izvrše neophodne zdravstvene preglede i konsultuju se sa svojim lekarom o tome da li i u kom intenzitetu, to jest, dužini kupanja mogu koristiti banjsko kupatilo.

Savić je naveo da je sa radom počela i popularna ”Cevka”. Trenutno radi sedam tuševa, a sa stabilizacijom vremenskih prilika biće pušteno i ostalih 10 tuševa.

Pacijentima koji pate od hroničnih reumatskih oboljenja, neuralgije, hroničnih ginekoloških oboljnja ili bolesti jetre i žučnih puteva se preporučuje da piju ovu vodu ili da se kupaju u njoj. Tempratura banjske vode je 21.5 stepen, tako da pripada grupi hipotermi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE