Obrenovac, 24.05.2019

Odata počast palim borcima u ratovima devedesetih


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 12.07.2018.
Građani Obrenovca već 22 godine neguju sećanje na heroje

Foto:lokalnenovine.rs
Na spomen obeležju u gradskom parku danas su položeni venci palim borcima u ratovima od 1990-1999. godine. Pored članova porodica palih boraca, vence su položili i predstavnici Gradske opštine Obrenovac, udruženja boraca, ratnih vojnih invalida, političkih partija i građani.

Prisutnima se obratio narodni poslanik Đorđe Komlenski. On je poručio da su pred svima nama teška vremena koja će ponovo donete teške odluke za koje su potrebni snaga i hrabrost.

"Danas je jedan od onih dana kada čitamo imena naših heroja, pokušavamo da se setimo njihovog lika i da zamislimo šta bi radili da su sa nama danas ovde, u parku. Ali oni nisu danas ovde, tu su samo u našim mislima, i biće živi samo dok ih se sećamo. Borba za sećanje je i borba za istinu, a istina je da nikada niko od njih ne bi kročio van granice Srbije i ne bi uzeo pušku u ruke da osvaja tuđe. Svi oni su išli da brane nedužne, da brane Srbiju i da stvore uslove da živimo stabilno. Hrabrost je otići po pozivu otadžbine, a oni su pokazali da su dostojni svojih predaka. Teška vremena dolaze, a u Srbiji nikada nije bilo lako. Dolaze vremena u kojima će se ponovo donositi teške odluke i ponovo mora biti hrabar i jak. Ta vremena koja dolaze pokazaće jesmo li mi dostojni njihovih imena", rekao je on.

U svom obrećanju Komlenski je istakao da je veoma važno da cela zajednica neguje sećanje na heroje i njihovu žrtvu.

"Mnogi koji danas žive u Srbiji i van nje, i ne znaju da danas žive zahvaljujući njihovom požrtvovanju, zato mi moramo da podsećamo i sebe i njih, ali da čuvajući istinu na sve naše heroje, sačuvamo ih živim u našim sećanjima", kazao je Komlenski.

Spomenik je sa zelene površine ispred Sportsko-kulturnog centra ”Obrenovac” premešten u park ”Heroja” u centru grada 2016. godine. Građani Obrenovca se već 22 godine okupljaju ispred ovog spomenika kako bi odali počast palim borcima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE