Obrenovac, 21.09.2019

POČINJE UBRZO NAKON LETNJEG


Izvor: Danas,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2017.
Đaci u Srbiji dobijaju još jedan raspust

Foto:Profimedia
Ponovo je uveden kratak jesenji raspust, a drugi deo zimskog raspusta sada će biti kraći.

Kao što je uvek i bilo nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola počinje u petak 1. septembra, ali raspusti neće biti isti. Naime, ponovo je uveden kratak jesenji raspust, a drugi deo zimskog raspusta sada će biti kraći, ali će zato duži biti prolećni raspust.

U Ministarstvu za “Danas” objašnjavaju da dužinu trajanja raspusta diktira broj nastavnih dana, a da su jesenji raspust uveli da bi đaci imali više kraćih predaha.

Predviđeno je da traje 9. i 10. novembra i bude spojen sa vikendom, pa će se učenici i nastavnici odmarati ukupno četiri dana.

Određeno je da prvi deo zimskog raspusta bude tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 30. decembra do 8. januara 2018, a drugi deo od 1. do 9. februara. Prvo polugodište se završava 31. januara, a drugo počinje 12. februara. Prolećni raspust traje od 2. aprila do 9. aprila.

Za učenike osmog razreda školska godina se završava 31. maja, a za đake od prvog do sedmog razreda 14. juna. Maturanti gimnazija sa nastavom završavaju 24. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodinjih srednjih stručnih škola 31. maja, a ostali srednjoškolci se raspuštaju 21. juna.

Vodilo se računa i o verskim praznicima, pa tako učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne dođu u školu u dane sledećih verskih praznika: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici Islamske zajednice na prvi dan Kurban-bajrama i ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. Neradni je i prvi dan Božića, a tokom uskršnjih praznika ne radi se od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.

U Vojvodini važi drugačiji školski kalendar. U Pokrajini se prvo polugodište završava 22. decembra, zimski raspust traje od 25. decembra do 9. januara, a prolećni od 30. marta do 9. aprila. Učenici od prvog do sedmog razreda se raspuštaju 12. juna, a osmaci 29. maja. Maturanti gimnazija sa školom završavaju 22. maja, maturanti srednjih stručnih škola 29. maja, a ostali srednjoškolci 19. juna.

Probni završni ispit predviđen je za 13. i 14. april, a mala matura za 18, 19. i 20. jun. Prijemni ispit za upis u bilingvalna odeljenja održaće se 26. maja, u muzičkim i umetničkim školama od 1. do 3. juna, a u baletskim od 3. do 5. juna.

Kod specijalnih škola i dalje važe drugi datumi. Provera znanja za upis u Matematičku gimnaziju i matematička odeljenja biće 2. juna, u filološkim gimnazijama 2. i 3. juna, a prijemni za upis u odeljenja za obdarene za fiziku i informatiku održaće se 3. juna. Predaja dokumentacije za upis u Sportsku gimnaziju predviđena je za 2. i 3. jun.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE