´╗┐ NESPORAZUM

Obrenovac, 20.08.2018

NESPORAZUM


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 21.07.2018.
Fakulteti pogre┼íno protuma─Źili zakon, pa o┼ítetili brojne srednjo┼íkolce

Foto:NENAD MIHAJLOVI─ć/RAS SRBIJA


´╗┐

Do sada nije zabele┼żeno da se uslovi upisa na fakultete i visoke škole promene u toku godine, u periodu izme─Ĺu prvog i drugog upisnog roka. Me─Ĺutim, to se dogodilo ove godine na našim visokim školama strukovnih studija.

Dok je u junskom roku u ove škole bio mogu─ç upis samo sa završenom ─Źetvorogodišnjom srednjom školom, u septembru ─çe se upisivati i oni sa trogodišnjom.

Kako je došlo do ove promene?

Reklo bi se, piše "Politika", za sve je kriv novi, prošle jeseni usvojeni zakon o visokom obrazovanju. Ili, bolje re─Źeno, oni koji ga nisu dobro tuma─Źili.

Jer, u ─Źlanu 9 pomenutog zakona piše da „pravo na visoko obrazovanje imaju sva lica sa prethodno ste─Źenim srednjim obrazovanjem u ─Źetvorogodišnjem trajanju” (sli─Źno je re─Źeno i u ─Źlanu 100), na osnovu ─Źega su u visokim školama zaklju─Źili da novi zakon ukida mogu─çnost upisa na visoke škole onima sa tri razreda srednje, što je bilo mogu─çe po starom zakonu.

Nije se me─Ĺutim obratila pa┼żnja na ─Źlan 147. novog zakona u kojem piše da se "do po─Źetka primene propisa koji ure─Ĺuju opštu, stru─Źnu ii umetni─Źku maturu, upis na osnovne studije vrši u skladu sa propisima koji su va┼żili do stupanja na snagu ovog zakona i opštim aktom visokoškolske ustanove".

Nacionalni savet,imaju─çi u vidu pomenuti 147. ─Źlan konstatovao je da i oni sa završenom trogodišnjom, takozvanom zanatskom školom imaju pravo na upis u visoke škole. Me─Ĺutim, na mišljenje saveta se ─Źekalo neko vreme, zatim je taj stav NSVO uputio Ministarstvu prosvete, a ono je visokoškolskim ustanovama uslove konkursa uputilo u trenutku kada su mnogima ve─ç bili zakazani pa i odr┼żani prijemni ispiti.

Na pitanje zašto su visoke škole prilikom sastavaljanja konkursa za upis nisu imale u vidu 147. ─Źlan pomo─çnik ministra prosvete Bojan Tubi─ç u pisanom odgovoru navodi da su "visoke škole strukovnih studija tuma─Źile Zakon o visokom obrazovanju koji u ─Źlanu 9 predvi─Ĺa da pravo na visoko obrazovanje imaju lica sa prethodno ste─Źenim srednjim obrazovanjem u ─Źetvorogodišnjem trajanju" i da je Ministarstvo prosvete donelo mišljenje o tuma─Źenju ve─ç pomenutog ─Źlana 147 iz prelaznih odredbi.

- Na osnovu ovog ─Źlana mogu─çe je da studije upišu lica i sa završenom trogodišnjom srednjom školom, dok ne po─Źnu da se primenjuju propisi o maturi.

Pomo─çnik ministra ne navodi zašto je mišljenje doneto posle, a ne pre objavljivanja konkursa za upis u prvom upisnom roku, ali prema nekim objašnjenjima iz samih visokoškolskih ustanova, prvo tuma─Źnje odmah nakon donošenja zakona bilo je da novi propis omogu─çuje upis onima sa završenom ─Źetvorogodišnjom školom. I "po incerciji" to je navedeno u konkursima za junski upisni rok.

Da li su ovim razli─Źitim uslovima konkrusa ošte─çeni oni sa završenom trogodišnjom školom? Po svemu sude─çi jesu, jer nisu bili u mogu─çnosti da se upišu u junu, a u septembru, kada ─çe greška biti ispravljena, znatno su manje mogu─çnosti za upis škole za koju vlada najve─çe interesovanje, a pogotovo za upis na bud┼żet.

Bojan Tubi─ç precizira da ─çe pravila o opštoj, stru─Źnoj i umetni─Źkoj maturi po─Źeti da se primenjuju za tri godine, što zna─Źi da ─çe do tog vremena oni sa trogodišnjom školom mo─çi da konkurišu za upis na studije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE