Obrenovac, 17.06.2019

U Klubu za mlade održano predavanje o HIV-u


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2018.
Mladi Obrenovčani stekli su nova znanja o borbi protiv jedne od najopasnijih polno prenosivih bolesti

Foto:lokalnenovine.rs
Epidemiološka statistika za Grad Beograd kaže da je od 1987. godine, kada je ustanovljena epidemija HIV-a, do 2018. godine broj zaraženih ovim virusom dostigao je 2 500. HIV, kao polno prenosiva bolest, bio je tema predavanja u Klubu za mlade u Sportsko-kulturnom centru Obrenovac.

„U saradnji sa Domom zdravlja Obrenovac, organizovali smo tribinu na temu borbe protiv side i polno prenosivih bolesti, koja je svake godine važna tema. Ove bolesti ravnomerno su raspoređene i kod mladih i kod starijih, s tim da mlađi imaju manje znanja i iskustva vezanih za ovu tematiku. Iz tog razloga smo organizovali tribinu na kojoj mogu da steknu važna saznanja koja će im biti potrebna u budućnosti“, rekao je Miloš Stanojević, član Veća Gradske opštine Obrenovac.

Nedostatak informacija stručnjaci navode kao glavni razlog zbog kog se ovaj virus širi. Samoj infekciji potrebno je sedam do 10 godina da bi dovela organizam do završnog stadijuma, odnosno do AIDS-a i sigurne smrtnosti. Kod mlađe populacije se to brže ispoljava, pa je, prema rečima organizatora tribine, neophodno na vreme krenuti sa pomenutom vrstom edukacije.

„Najveća zabluda je ono što ljudi često kažu, a to je – neće to baš mene da potrefi. Mladi ne vode računa o tome da pri svakom seksualnom nezaštićenom odnosu mogu da obole od neke polno prenosive bolesti i nadaju se da neće to njih da zadesi. Nažalost, polno prenosive bolesti su u porastu. One u globalu ne predstavljaju neki veliki problem, kada gledamo druge infektivne bolesti. Recimo, u Beogradu, tokom 2017. godine, samo 2,30 odsto od ukupnog broja infektivnih bolesti odnosilo se na ove polno prenosive. Bez obzira što je to mali broj u tolikoj masi bolesti, one svakako mogu da ostave teške posledice, posebno kada je ženska populacija u pitanju. Upravo zbog toga se održavaju ovakva predavanja, koja će, nadam se koristiti mladima“, kaže dr Bojan Pešić, specijalista ginekologije.

Predavanju su prisustvovali učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci, jer svi podaci ukazuju na to da je baš ova starosna grupa okarakterisana kao visoko rizična.

„Planiramo da i u narednom periodu nastavimo sa ovakvim predavanjima, kako bi mladi sa što više znanja o ovoj temi, sigurno išli kroz život“, dodao je Stanojević.

Epidemiološki podaci koji se odnose na broj zaraženih u Obrenovcu ne postoje, ali broj umrlih od AIDS-a na teritoriji Beograda u 2018. godini je 10.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE