Obrenovac, 19.02.2019

LEPA VEST


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 08.07.2018.
Ove namirnice u Srbiji su POJEFTINILE za čak 20 do 30 odsto, evo zašto

Foto:Shutterstock
Ovih dana poskupelo je meso, ali ima namirnica koje su sada mnogo jeftiinije nego pre godinu dana.

Tako šećer i ulje koštaju čak 20 do 30 odsto manje nego lane. Stručnjaci kažu da su niže cene posledica dobrog roda i drastično manjeg izvoza.

U zavisnosti od proizvođača na tržištu Srbije, kilogram šećera u redovnoj prodaji sada najčešće košta između 63 i 65 dinara. U istom periodu prošle godine bio je oko 90 dinara. Ulje se sada može naći po ceni od 104 do 128 dinara. Prošlog leta litar je koštao oko 145 dinara.

- U odnosu na prošlu godinu dosta je jeftinije. Znači mi dosta za moj lični, porodični budžet - kaže jedan od kupaca. Šta god da pojefitini građanima je, kažu, značajno.

U proteklom periodu šećer je pojeftinio oko 30, a ulje oko 20 procenata, kažu trgovci.

- U proteklih godinu i po dana cena šećera i ulja konstantno pada. Ta promena nije uticala na promenu potrošačkih navika. Nemamo naznake da će se u narednom periodu menjati cena šećera i ulja - kaže Milica Popović iz kompanije "Delez Srbija".

Procenjuje se da u Srbiji ima 300.000 tona šećera od prošlogodišnjeg roda, a da su potrebe naše zemlje oko 180.000 tona. U 2017. godini izvoz tih namirnica iz Srbije bio je relativno mali, jer su cene bile niske i nisu odgovarale domaćim izvoznicima, pa je naše tržište pretrpano.

- Kada je reč o ceni šećera i o tome zašto pada, najviše pada zbog toga što se smanjila potražnja u EU koja je naše ciljano tržište, zbog toga što su ukinute kvote kod proizvođača u Evropskoj uniji. Situacija kod ulja je malo drugačija. Naši proizvodni kapaciteti su već veliki, dolazi do normalnih turbulencija na tržištu koje su uzrokovane zakonom ponude i potražnje - kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Prošle godine domaćinstvo u Srbiji je prosečno mesečno trošilo 2,6 kilograma šećera i 2,7 litara ulja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE