Obrenovac, 16.11.2018

Nove subvencije dostupne poljoprivrednicima


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2017.
Predavanja su počela, a akcenat se stavlja na plan i program za sledeću godinu...

Foto:Printscreen
Nova sezona predavanja o poljoprivredi je počela u Grabovcu, gde su meštanima predstavljeni novi programi i načini subvencionisanja. Najviše se govorilo o onima koji stižu iz Evropske unije, a koji se posle nekoliko godina javljaju i na našem području.

„Novi IPARD program, posle negoliko godina pričanja o njemu, došao je i taj dan da će zaživeti i pre 23 dana Uprava za trezore dobila je akreditaciju da može da isplaćuje taj program. Očekujemo i prvi konkurs iz IPARD-a, a to je krajem decembra, gde će naši poljoprivrednici moći da konkurišu za mehanizaciju, za povrće, voće, ribarstvo i za ratarstvo“, rekao je Aleksandar Bogićević, predsednik komisije za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac.

Prednost ovog programa je to što će poljoprivrednicima na raspolaganju biti i veća svota novca, ali uz obimniju dokumentaciju.

„Poljoprivrednici koji konkurišu u IPARD-u, neće moći da konkurišu za nacionalni program, a oni koji nemaju uslove za konkurs IPARD-a, svakako će moći da konkurišu za nacionalni program. Niko neće biti uskraćen za subvencije. Ko ne bude mogao u IPARD-u, tu je nacionalni program, na sva tri nivoa, dakle opštinski, gradski i republički“, objašnjava Bogićević.

Na predavanju su predstavljene i pojedinosti koje se tiču nacionalnog programa.

„Što se tiče stočarstva, junice ostaju kao vid subvencije, ali njima dodajemo i ovce i koze. Pojačava se pčelarstvo, moram da kažem da je bilo 600 zahteva ove godine, pa će za sve one subvencije gde je bilo više zahteva, povećati i iznos finansijskih sredstava. Još je nezvanično, ali bih pomenuo da je gradonačelnik odobrio za sledeću godinu budžet od 180 miliona dinara, u odnosu na ovu godinu, kada smo imali 120 miliona“, istakao je Bogićević.

Tribinu o poljoprivredi držali su i predavači iz Savetodavne službe „Padinska Skela“, koji su meštanima Grabovca pružili mnoštvo korisnih informacija.

„Gradska opština Obrenovac ima oko 3000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i mi se trudimo da im izađemo u susret, pružimo različite informacije, popunjavamo dokumentaciju i tu smo na nivou svih subvencija, odnosno opštine, grada i republike. Tu smo da ispoštujemo sve rokove, da dokumentacija bude uredna i da sve bude poslato na vreme“, rekla je Vanja Popović, saradnik na poslovima poljoprivrede.

„Nadam se da će dosta njih aplicirati za te subvencije. Od januara meseca, posle 20. referent će boraviti kod nas u mesnoj kancelariji dva dana u toku nedelje. Pozivam sve meštane Grabovca da dođu, raspitaju se šta treba od dokumentacije da podnesu, kako bismo bili među prvima koji apliciraju za te subvencije“, poručio je Željko Topalović, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Obrenovac 2017“.

Iz Gradske opštine Obrenovac navode da će i u narednom periodu pomagati i odgovarati na zahteve svih svojih poljoprivrednika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE