Obrenovac, 21.05.2019

'DAJU NAM NA KAŠIČICU'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2018.
Građani ne mogu da voze zbog nestašice registarskih tablica, nadležni igraju PING-PONG

Foto:mojauto.rs
U Novom Sadu, Valjevu, Zrenjaninu, Vršcu, Bačkoj Palanci i još nekim mestima u Srbiji vlada nestašica registarskih tablica, pa građani koji su morali da ih menjaju već desetak dana, a ponegde i duže, ne mogu da voze svoje automobile.

Vozači su izuzetno nezadovoljni i sa pravom se bune, a nadležni u pomenutim policijskim upravama i stanicama kažu da imaju puno neprijatnosti sa građanima koje pokušavaju da ubede da tablice stižu iz Beograda i da oni nemaju ništa sa tim.

Nezvanično dodaju da tablice u poslednje dve nedelje dobijaju "na kašičicu", a da im razlog za to nije poznat.

Samohrana majka Jelena B. iz Novog Sada kaže da tablice čeka već 10 dana i da joj je zbog nemogućnosti korišćenja automobila ugrožen posao.

- Preko jedne lokalne agencije za registraciju vozila predala sam zahtev za izdavanje novih tablica i evo, već 10 dana čekam na njih. Kola su mi preko potrebna jer imam malo dete koje moram da vozim kod bake koja živi nedaleko od Novog Sada da bih mogla da se posvetim poslu koji opet trpi jer ne mogu da koristim kola - objašnjava nezadovoljna Jelena.

Dodaje da je nakon pritužbi u Agenciji gde je predala zahtev otišla u policijsku stanicu da se raspita u čemu je problem, ali da nije uspela da dobije odgovor.

- Moram da priznam da su policajci bili izuzetno prijatni i predusretljivi i da su mi objasnili da nije do njih, već da je problem nastao u Beogradu, gde se u Zavodu za izradu novčanica štampaju tablice, te da ih oni još nisu dobili, a da su ih redovno trebovali. Rekli su mi da očekuju u toku dana jedan mali kontingent koji prema njihovim rečima ne zadovoljava ni deo potražnje - priča Jelena.

Kaže i da je sada dovedena u situaciju da ne može da zarađuje za život jer zakonodavci nisu predvideli mogućnost da će, kako su joj rekli u policiji, za samo tri meseca primiti više zahteva za zamenu tablica nego tokom cele prošle godine.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, u Novi Sad stigao jedan kontingent od oko 400 tablica što ni blizu nije dovoljan broj koji bi zadovoljio potražnju te da će one biti dostavljane vlasnicima prema datumima kada su predavali zahteve za zamenu, a da će prioritet imati agencije za registraciju vozila.

MUP: Sve zavisi od Zavoda

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu za "Blic" da je vreme potrebno za izdavanje registarskih tablica vlasnicima vozila limitirano dinamikom i količinama registarskih tablica koje isporučuje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, te da je stoga došlo do nestašice u pojedinim policijskim upravama.

- Narednih dana očekuje se isporuka neophodnih količina registarskih tablica - rečeno je u MUP-u.

NBS: Sve zavisi od MUP-a

Zašto je došlo do nestašice registarskih tablica pitali smo i nadležne u Narodnoj banci Srbije pod čijom se jurisdikcijom nalazi Zavod za izdavanje novčanica i od njih dobili odgovor da ta ustanova redovno snabdeva sve policijske uprave registarskim tablicama.

- Obim proizvodnje registarskih tablica i dinamika njihove isporuke policijskim upravama zavise od zahteva MUP-a, a primećeno je da je u ovoj godini izrazito povećana potražnja, te da broj isporučenih tablica za prvih šest meseci 2018. godine već prelazi uobičajeni godišnji prosek isporuke - rečeno je za "Blic" u NBS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE