Obrenovac, 24.02.2020

ŠANSA ZA SRBE BEZ POSLA


Izvor: Kurir.rs/Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2019.
Najviše im fale lekari, zidari i trgovci, ali i šoferi i varioci

Foto:Profimedia


´╗┐

Posle daleke Australije, koja je ponovo aktuelna, i ve─ç dobro poznatih gastarbajterskih destinacija po Evropi, šansu za posao mo┼żete na─çi i u Sloveniji. Ovoj zemlji, koja nam je relativno blizu, prvenstveno su potrebni gra─Ĺevinci, zdravstveni radnici i trgovci.

Naime, kako pokazuju podaci Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, deficitarna zanimanja u prva ─Źetiri meseca ove godine pre svega su u domenu gra─Ĺevinarstva (potrebno 9.072 radnika), zatim u oblasti proizvodnih aktivnosti (8.993), na tre─çem mestu su zdravstvo i socijalna zaštita (5.376), na ─Źetvrtom mestu je kategorija podvedena pod "razno" - tu nedostaje 4.885 "raznih" radnika. Slede trgovina i odr┼żavanje, sa 4.255 potrebnih radnika.

Da zaista nedostaje lekara u Sloveniji govori podatak da bolnicama na poziv upomo─ç priska─Źu anesteziolozi iz Rijeke i Zagreba.

Statistika o slobodnim radnim mestima, odnosno o potra┼żnji poslodavaca za radnicima u Sloveniji dalje pokazuje da je transport i skladištenje potrebno 3.760 ljudi, za uslu┼żne delatnosti poput keteringa nedostaje ─Źak 3.479 ljudi i u domenu obrazovanja fali 3.047 radnika.

Nešto manja potra┼żnja je za nau─Źnicima (1.913) i radnicima u javnoj upravi (1.782), a za ostale delatnosti prikazane u grafikonu, brojke su zna─Źajno manje.

Ipak, kako se napominje na sajtu Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, oni nemaju poptuno precizne podatke o svim slobodnim radnim mestima u zemlji, jer je 12. aprila 2013. godine stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o regulaciji tr┼żišta rada, kojim je ukinuta obavezna registracija upra┼żnjenog radnog mesta u Institutu. Poslodavci koji ne pripadaju javnom sektoru, dakle mogu da otvore radno mesto i ne informišu Zavod o tome.

Kad podvu─Źete crtu, to za radnika zainteresovanog da ode u Sloveniju zna─Źi da je radnih mesta verovatno i više od onih koji se mogu na─çi u evidenciji Zavoda.

Tako, za otvorenu poziciju mo┼żete saznati i na preporuku, a ni sajtova sa oglasima "posao u Sloveniji" i "rad u Sloveniji" - ne manjka.

Kako se mo┼że videti na sajtovima za zapošljavanje trenutno su aktivni konkursi za kuvara u domu za stara lica u Sloveniji, frigomehani─Źara, elektri─Źara, profesionalnog voza─Źa autobusa, radnika u vešeraju...

- Uslov za dobijanje radne dozvole i rad u Sloveniji je da srpski radnik prethodno bude prijavljen na evidenciji Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje u Srbiji, kako bi dr┼żava mogla da ima nadzor nad zapošljavanjem svojih radnika u inostranstvu - rekao je Grega Malec, vo─Ĺe Sektora za radnu imigraciju slovena─Źkog ministarstva rada.

Pojasnio je da radnik koji ┼żeli da se zaposli u Sloveniji ne sme da bude zaposlen u Srbiji i da mora da bude prijavljen na birou za zapošljavanje makar i samo na jedan dan, zbog pomenute evidencije.

Malec je tada naglasio da su u Sloveniji tra┼żena zanimanja uglasnom zanatskog profila i da se najviše tra┼że elektrotehni─Źari, varioci, voza─Źi kamiona, kuvari i magacioneri.

Što se plate u Sloveniji ti─Źe, kako mo┼że saznati na sajtovima koji informišu budu─çe iseljenike o iskustvima onih koji su taj korak ve─ç napravili, prose─Źna mese─Źna plata u Sloveniji iznosi oko 1.070 evra, ali stranci u Sloveniji, posebno oni sa ni┼żim stepenom obrazovanja, moraju biti spremi na manja primanja, a najverovatnije i minimalac, koji je od ove godine pove─çan na 667 evra. Najavljeno je i da ─çe naredne godine biti pove─çan na 700.

Me─Ĺutim, kako pokazuju oglasi za poslove ovoj zemlji, mogu─çe je ostvariti platu i izme─Ĺu 1.500 i 1.800 evra, a privremeni smeštaj za radnike je obezbe─Ĺen.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE