Obrenovac, 19.02.2019

REŠENJE NA VIDIKU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.07.2018.
Potrošači, uskoro novi vid zaštite od nesavesnih prodavaca

Foto:Thinkstock
Ministarstvo pravde Srbije radi na izmenama Zakona o parničnom postupku (ZPP) kojima će se omogućiti efikasna primena kolektivne tužbe potrošača.

Kolektivnu tužbu je moguće podneti protiv nesavesnih pružalaca usluga i prodavaca robe.

Kolektivna zaštita potrošača potrebna je u slučajevima povrede zakonskih prava potrošača koja su ugrožena na isti način i od strane istog trgovca. 

Efikasno je primenjiva u brojnim situacijama poput neispravnih proizvoda, nepravičnih ugovornih odredbi, neizvršenih turističkih putovanja ili zaštite privatnosti podataka, a prema relevantnim pokazateljima većina potrošača odmah bi se priključila svim drugima koji su oštećeni na isti način i pretrpeli istu štetu. 

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović je tim povodom rekao da očekuje da se izmene i dopune ZPP-a u fazi nacrta završe do kraja godine. 

"Gradjani će imati zaštitu od nesavesnih pružalaca usluga i prodavaca robe", rekao je Backović i dodao da očekuje kao i da će se Ministarstvo pravde pobrinuti da to bude valjano uradjeno, kako bi gradjani imali benefite, koji su uvodjenjem kolektivne tužbe u stvari i predvidjeni. 

Pomoćnik ministra pravdeje objasnio da je i prošli ZPP predvideo kolektivne tužbe porošača, ali da je Ustavni sud našao da ta glava nije bila dovoljno kvalitetno razradjena, te da će se ovoga puta to uraditi na pravi način, kako bi koletkivne tužbe bile primenjive u praksi. 

On je naveo da Ministarstvo pravde na toj temi saradjuje sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, da je zadovoljan saradnjom, kao i da se tu prepliću Poglavlje 23, gde je ZPP i Poglavlje 28, pod koje potpada zaštita potrošača, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva pravde.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE