Obrenovac, 19.06.2019

PENZIONERI SE PITAJU GDE JE POVEĆANJE


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 19.11.2018.
Najstariji, koji s oktobarskim čekom nisu dobili ni paru više od onog što su imali pre umanjenja, ne znaju kome da se žale

Foto:Pixabay
Kako piše Politika, ne znaju ni kojom su se računicom nadležni rukovodili kada su najavljivali povećanje od 8,4 do 13,3 odsto.

"Da li su oni koji su otišli u penziju 2018, 2017, 2016. ili 2015. godine zakinuti za uvećanje od osam do 13 odsto i zašto? Da li povišicu primaju samo oni koji su u penziji od 2014. i ranije? Naime, u penziji sam od januara ove godine i konačno sam je dobio shodno (još uvek) privremenom rešenju, ali bez ikakvog uvećanja", navodi penzioner iz Beograda koji se javio redakciji tog lista.

Drugi penzioner pita kojom su se računicom rukovodili ministarstva finansija i rada, kada je obelodanjeno da će penzioneri, koji su pre umanjenja imali 40.000 dinara, penziju sada dobiti 43.626. Njemu je, kaže s prvim delom za oktobar, u paru isplaćeno samo ono što je primao i pre umanjenja u oktobru 2014.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, potvrđuje da se mnogo penzionera žali na poslednji iznos na čeku, te da je jasno da je većina dobila samo ono što im je bilo oduzeto pre četiri godine, što su zaradili kroz radni staž i uplaćene doprinose.

"Teško je dokučiti računicu kojom su se nadležni rukovodili. Penzioneri ne znaju kome da se žale, osim da provere u obračunu u PIO fondu, što je malo verovatno", kaže Perić.

Slaže se da je krajnje vreme da nadležni izađu i javno kažu kako su došli do ovih procenata uvećanja, jer su za sada samo zadovoljni penzioneri koji primaju do 32.000 dinara, koji su dobili povećanje od pet odsto.

Ništa manje nisu začuđeni iznosima na čeku ni u Udruženju vojnih penzionera Srbije.

"Kada nadležni saopštavaju 'nikad veće penzije' trebalo bi da budu precizniji, pa da kažu – sada su penzije najveće ako se uporede sa onima iz 1990. ili onima od oktobra 2000. godine... Zna se da usklađivanja penzija u poslednje tri godine (1,2 odsto, pa 1,5 odsto, pa pet odsto) nije nadoknadilo inflaciju u tom periodu. Dakle, penzije su objektivno sve manje i tanje. Za pare koje su im zakinute, penzioneri bi mogli da zakrpe mnoge rupe, ali je potrebno da se igra otvorenih karata", poručuju iz Udruženja vojnih penzionera.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE