Obrenovac, 14.07.2020

POVIŠICE


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.02.2020.
Najava mera za popunjavanje deficitarnih mesta u školama

Foto:Depositphotos


Ministar prosvete Mladen ┼áar─Źevi─ç na sednici KONUS govorio o manjku kadrova u ┼íkolama. Najavljene povi┼íice i za matemati─Źare i druge deficitarne profile . Stipendije studentima prirodnih nauka, kako bi radili u prosveti 

Nemamo dovoljno nastavnika matematike i fizike i mnoge ┼íkole imaju problem da obezbede ove predava─Źe. Glavni razlog su male plate. Predlo┼żi─çemo da se od 1. septembra plate deficitarnim kadrovima u prosveti uve─çaju do 30 odsto. Ovo je u sredu rekao ministar prosvete, nauke i tehnolo┼íkog razvoja Mladen ┼áar─Źevi─ç na sednici rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Kao jednu od mera da se ovaj problem prevazi─Ĺe, ministar je naveo i stipendiranje studenata, ali i davanje drugih olak┼íica, poput sme┼ítaja u studentski dom. Ti studenti, kada zavr┼íe, bili bi u obavezi da rade u prosveti onoliko dugo koliko su primali stipendiju. Tako─Ĺe bi, ka┼że ministar, trebalo uvesti i niz drugih mera koje bi omogu─çile da se ovaj problem prevazi─Ĺe.

- Studenti matematike, fizike ili informatike ne─çe da rade u prosveti. Oni sebe vide u privredi, gde su plate mnogo ve─çe - istakao je ┼áar─Źevi─ç.

Ina─Źe, problem nedostatka ovih profila ve─ç dugo mu─Źi prosvetni sistem. Prema infomacijama "Novosti", u jednoj beogradskoj gimanziji celo prvo polugodi┼íte deca skoro da nisu ni imala ─Źasove matematike, a problem im je i latinski jezik, jer kada nastavnik ode na bolovanje nema ko da ga zameni, po┼íto na tr┼żi┼ítu nema nastavnika latinskog. U ┼íkolama nedostaju i nastavnici engleskog i nema─Źkog jezika.

Deficitarne predmete ─Źesto predaju i studenti. Prema pro┼ílogodi┼ínjim podacima Ministarstva prosvete, nestru─Źnih nastavnika u Srbiji bilo je oko 1.000 i oni su u─Źili oko 27.000 osnovaca. Ti podaci su pokazali da ima 457 nestru─Źnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nema─Źkog jezika i 48 nestru─Źnih nastavnika engleskog jezika.

Nestru─Źnim kadrovima smatraju se nastavnci koji nemaju potrebno obrazovanje, propisano pravilnicima Ministarstva prosvete. To, me─Ĺutim, ne zna─Źi da oni nisu sposobni da, recimo, ─Ĺacima petog razreda predaju matematiku, ali pravno i usko stru─Źno gledano, nemaju formalne kompetencije. 

Ministar ┼áar─Źevi─ç u sredu je rekao da ─çe dono┼íenje zakona o platnim razredima re┼íiti ovaj problem.

Na sednici, Gordana Vukeli─ç, rektor Univerziteta Union, izabrana je za potpredsednicu KONUS-a. 

SREDSTVA ZA 59 PROJEKATA 

NA sednici KONUS, dr┼żavni sekretar Vladimir Popovi─ç rekao je da je za nauku obezbe─Ĺeno 74,5 miliona evra i da ─çe taj novac biti opredeljen uglavnom Fondu za nauku. 

- Recenzija programa PROMIS, za mlade istra┼żiva─Źe, zavr┼íena je i rezultati ─çe biti poznati u ponedeljak. Prihva─çeno je 59 projekata i na njih ─çe oti─çi devet miliona evra - rekao je Popovi─ç. - Poziv za program Ideje bi─çe raspisan 11. marta, iznos za ovaj program je 24 miliona evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE