´╗┐ KAD STIGNE POZIV, OBAVEZNO SE ODAZOVITE

Obrenovac, 20.08.2018

KAD STIGNE POZIV, OBAVEZNO SE ODAZOVITE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2018.
Ko ne ode na vojnu ve┼żbu ide u ZATVOR, a ovako tu obavezu mo┼żete da ODLO┼ŻITE!

Foto:Ministarstvo odbrane


´╗┐

Muškarci mla─Ĺi od 60 godina i ┼żene mla─Ĺe od 50 godina, koji su slu┼żili vojsku, imaju zakonsku obavezu da pro─Ĺu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na ku─çnu adresu za neodazivanje sledi nov─Źana ili kazna zatvora.

Na vojnu ve┼żbu gra─Ĺani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da slu┼że u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslu┼żili vojni rok sa oru┼żjem, bez oru┼żja i dobrovoljno ili su regulisali ovu obavezu na drugi na─Źin, ako i i ┼żene koje su u vojnoj evidenciji.

Oni koji se ne odazovu po pozivu za vojnu ve┼żbu, kako ka┼żu u Regionalnom centru Ministarstva odbrane (RCMO), podle┼żu nov─Źanoj kazni od 10.000 do 50.000 dinara ili kazni zatvora do 60 dana.

Prinudno privo─Ĺenje

Kada stigne poziv za vojnu ve┼żbu, gra─Ĺnin je obavezan da se javi u vreme navedeno u pozivu i da ponese potrebne stvari i isprave. Ako je neko spre─Źen zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, du┼żan je da o tome izvesti nadle┼żne.

- Ako se regrut ili lice u rezervnom sastavu ne odazove pozivu, a izostanak ne opravda, bi─çe prinudno priveden – ka┼żu u RCMO.

Vojna ve┼żba mo┼że da se odlo┼żi ili prekine ako je:

-gra─Ĺanin podneo zahtev zbog bolesti
- ako je iz njegovog doma─çinstva u isto vreme pozvan drugi ─Źlan doma─çinstva ili se ve─ç nalazi na slu┼żenju vojnog roka
- ako pola┼że ispite i ako bi odlaskom na ve┼żbu bio spre─Źen da završi školsku godinu
- ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmi─Źenje i olimpijske igre
- ako u─Źestvuje u me─Ĺunarodnim nau─Źnim, istra┼żiva─Źkim i umetni─Źkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog zna─Źaja za Srbiju
- ako bi usled smrti ili teške bolesti ─Źlana doma─çinstva, ono bilo dovedeno u te┼żak materijalni ili socijalni polo┼żaj time što bi osoba bila na vojnoj ve┼żbi
- ako u mestu u kome pozva osoba ┼żivi vlada zarazna bolest
- zbog potreba slu┼żbe odnosno, ako odlaganje tra┼żi dr┼żavni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik
- ve┼żba koja traje du┼że od tri dana mo┼że poljoprivredniku i privredniku biti odlo┼żena ako u doma─çinstvu nema ─Źlana sposobnog za - privre─Ĺivanje

Osam dana rok

Zakon predvi─Ĺa da se zahtev za odlaganje vojne ve┼żbe podnosi u roku od osam dana od dana prijema poziva. Zahtev se mo┼że podneti i kada nastane razlog za odlaganje, kao što je recimo u slu─Źaju bolesti ili nekih drugih, nepredvi─Ĺenih situacija. U ostalim slu─Źajevima, ukoliko zakasnite, zahtev za odlaganje se odbacuje kao neblagovremen.

Koje ┼żene su u obavezi da se odazovu

Kada su u pitanju ┼żene, vojne ve┼żbe su obavezne za one koje su podnele zahtev za dobrovoljno slu┼żenje vojnog roka, koje su odslu┼żile vojni rok i koje su bile profesionalni pripadnici vojske, a kojima je prestala profesionalna vojna slu┼żba. Samo ┼żene koje imaju ratni raspored u jedinicama Vojske Srbije mogu biti pozvane na ve┼żbe i obuku.

Plata i dok traje ve┼żba

Mnogi se pitaju šta se za to vreme dok je gra─Ĺanin na vojnoj ve┼żbi dešava sa poslom, odnosno da li ─çe dobit platu. U RCMO ka┼żu da osobi koja je u radnom odnosu za vreme ve┼żbe pripada naknada u visini njegove prose─Źne zarade u prethodnih 12 meseci.

Pripada mu i naknada u visini osnovice od koje pla─ça doprinos za obavezno socijalno osiguranje. Nezaposlenima pripada nov─Źana naknada u iznosu koji propiše Vlada, ka┼żu u RCMO.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE