Obrenovac, 23.02.2020

POŽURITE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.04.2017.
Pola miliona nije tražilo novu knjižicu, evo kakva su im prava

Foto:Ana Paunković
U Srbiji 521.759 osiguranika još nije podnelo zahtev za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

U Zavodu za izradu novčanica u izradi je 1.511.978 zdravstvenih kartica, a osiguranici koji su podneli zahtev i čekaju novu zdravstvenu legitimaciju dobijaju potvrdu na osnovu koje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Iz RFZO napominju da oni koji imaju overenu papirnu zdravstvenu knjižicu mogu ostvarivati prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do isteka overe.

"Ukoliko nisu podneli zahtev za novu zdravstvenu karticu, a istekla je overa stare zdravstvene knjižice, imaju pravo samo na hitnu medicinsku pomoć", rečeno je Tanjugu u zdravstvenom fondu.

Da bi ova osigurana lica mogla da koriste u punom obimu zdravstvenu zaštitu, potrebno je, kako kažu, da imaju plaćene dospele doprinose i da podnesu zahtev za novu zdravstvenu karticu.

"Deca do 18 godina, trudnice i porodilje do godinu dana od rođenja deteta imaju pravo na pun obim zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira da li je overena stara zdravstvena knjižica", napominju u RFZO.

Do sada je od 6.826.231 osiguranika, 4.722.234 njih dobilo zdravstvene kartice, odnosno urađene su, ali im još nišu uručene.

U RFZO kažu da će početkom juna ove godine početi i pilot projekat automatske overe zdravstvenih kartica za zaposlene na neodređno vreme, kao i za penzionere i korisnike novčane naknade preko NSZ, bez odlaska na šalter RFZO.

"Ideja pilot projekta jeste ta da se na primeru velikih obveznika, koji imaju zaposlene širom Srbije, realizuje automatska overa zdravstvenih kartica, a na osnovu podataka o plaćenim doprinosima iz Poreske uprave, koje RFZO preuzima od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, bez odlaska na šalter Republičkog fonda", kažu u RFZO.

Oni podsećaju da je već krajem 2016. godine počela prva faza automatske overe zdravstvenih kartica, gde su poslodavci mejlom mogli da predaju zahtev za overu zdravstvenih kartica.

"Dakle, već sada je moguće da svi poslodavci, odnosno obveznici uplate doprinosa, matičnoj filijali RFZO upute zahtev za overu zdravstvenih kartica mejlom 04/13/2017 3:17:12 PM ", pojašnjavaju u RFZO.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE