Obrenovac, 24.05.2019

KO NE STANE NA PEŠAČKOM, PLAĆA I DO 120.000 DINARA!


Izvor: Informer | Obrenovac, 13.06.2018.
Oštre kazne za vozače koji ugrožavaju bezbednost pešaka!

Foto:Media
Vozači koji se ne budu zaustavljali na pešačkom prelazu platiće ubuduće od 10.000 pa sve do 120.000 dinara, u zavisnosti od težine prekršaja, predviđa novi Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Najteža kazna od 1.000 evra, koja uključuje i oduzimanje dozvole, predviđena je ukoliko zaobiđete vozilo koje se zaustavi na "zebri", jer je procenjeno da na taj način najviše ugrožavate bezbednost pešaka. Novina je i da će vozači morati sami da procenjuju kada treba da stanu, a kada samo da uspore na obeleženim prelazima.

Prema saznanjima, saobraćajna policija namerava da pojača kontrolu na pešačkim prelazima tako što će sve snimati sigurnosnim kamerama, a na najprometnijim deonicama dežuraće i patrole.

Predsednik prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović istakao je da novi zakon predviđa rigoroznije kazne za vozače koji ugrožavaju bezbednost pešaka, ali im ostavlja mogućnost praktične reakcije na prelazima.

- Suština je u tome što vozač sada može samo da uspori i što ne mora obavezno da se zaustavi da bi propustio pešaka, ali važno je zapamtiti da pritom ne sme da ga natera da ustukne ili ubrza korak. Dakle, ako pešak bude primoran da promeni ritam svog kretanja, to je onda prekršaj zbog kog vozač može da odgovara pred sudom i da plati od 10.000 do 20.000 dinara. Ukoliko se pred njim nađe dete ili invalid, kazna je od 20.000 do 40.000 dinara- jasan je Marinović.

 Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava za Informer da vozači ipak moraju da se po svaku cenu zaustave ako su na prelazu deca, majke sa decom, stare osobe ili invalidi.

- Vozači će i po ovom novom zakonu morati da stanu i da propuste neke ugrožene kategorije stanovništva kao što su deca, majke sa decom, stare osobe ili invalidi. U svim drugim slučajevima mogu da se oslone na svoju procenu i da smanje brzinu ili prođu ukoliko time ne ugrožavaju pešake. Ove odredbe su bile i u starom zakonu, ali nisu najbolje sprovođene u praksi i saobraćajni policajci su kažnjavali sve ljude koji ne stanu na pešačkom prelazu. Zbog toga je dobra stvar što smo napokon definisali stvari i što svi vozači sada tačno znaju kada mogu da prođu, kada da smanje brzinu, a kada moraju da stanu na pešačkom prelazu- istakao je Okanović.

On je napomenuo i da ove "olakšice" nikako ne znače da neko sme da pretiče vozilo koje je stalo na pešačkom prelazu jer to spada u najteže saobraćajne prekršaje.

-Vozači, i pored toga što im je omogućeno da neke stvari sami procenjuju, jednu stvar ni u snu ne smeju da rade - da pretiču automobil koji je stao da propusti pešaka. Ovo spada u jedan od najtežih prekršaja protiv saobraćaja i kažnjava se sa 100.000-120.000 dinara, 14 poena i osam meseci zabrane. Zbog upravo ovog prekršaja je najviše ljudi stradalo na pešačkim prelazima i vozači moraju da znaju da to nikako ne smeju da urade - poručio je Okanović.

Pravila za vozače, 
š
ta je dozvoljeno:

* da vozač samo uspori i propusti pešaka pod uslovom da ne utiče na njegovo kretanje
* da se ne zaustavi ako proceni da može da prođe pre nego što pešak stigne do tog mesta
* da prođe bez zaustavljanja ako je pešak već prošao njegovu traku

 

Šta nije dozvoljeno!

* nezaustavljanje deci, majkama sa decom, starima i osobama s invaliditetom
* preticanje i obilaženje vozila koje propušta pešaka
* nezaustavljanje vozača u traci koju pešak još nije prošao

 

Kazne

1. Ko ne propusti pešaka na obeleženom pešačkom prelazu koji nije regulisan semaforom
Novčana kazna od 10.000 do 20.000 dinara i 5 kaznenih poena
2. Ko ne propusti dete, nemoćno lice, slepu osobu, osobu u invalidskim kolicima ili sa ortopedskim pomagalima na pešačkom prelazu koji nije regulisan semaforom
Novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara, 6 kaznenih poena i najmanje 4 meseca zabrane upravljanja vozilom
3. Ko pretiče, odnosno obilazi vozilo koje se zaustavilo, odnosno koje se zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
Novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i 8 meseci zabrane upravljanja vozilom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE