Obrenovac, 21.09.2019

Konferencija za štampu povodom sve učestalijih slučajeva prosjačenja i prostitucije


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 25.09.2017
Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković osvrnuo se upravo na ove probleme i načine na koji će biti rešavani ubuduće.
Na konferenciji za štampu koja je održana u opštini Obrenovac, bilo je reči o sve učestalijim problemima prosjačenja i prostitucije. Tom prilikom predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković osvrnuo se upravo na ove probleme i načine na koji će biti rešavani ubuduće.

- Svi smo svedoci da postoji ozbiljan problem sa prosjačenjem u Obrenovcu i sa prostitucijom na nekoliko lokacija. Mi smo kao opština, bez obzira što nismo nadležni za tu oblast, odlučili da više ne ćutimo i pokrenemo kompletnu društvenu zajednicu u borbi protiv ove pošasti. Smatramo da zloupotreba dece i maloletnika za tu vrstu aktivnosti mora biti najstrože kažnjena. Znam da su policija i Centar za socijalni rad imali aktivnosti na suzbijanju ovakvih pojava, ali očigledno je da prekršajni nalozi nisu dovoljni za rešavanje ovog problema. Pozivam sve nadležne institucije da koriste maksimalno sve mere i norme koje su u skladu sa zakonom, da kazne lica koja su pokušala na ovaj način da zloupotrebe maloletna lica. Kao roditelj i kao predsednik opštine Obrenovac zahtevam od svih organa da se deca u našem gradu zaštite. Bez obzira da li su ta deca dobrog ili lošeg imovinskog stanja, da li su romske ili srpske nacionalnosti, svi u ovom gradu moraju biti zaštićeni. Nema građana koji nije primetio da na raznim lokacijama u gradu, maloletna lica agresivno traže da im se pruži neka novčana pomoć. Svi smo svedoci da kad ih zamolimo da im se nešto kupi, ukoliko su gladni. da oni to odbijaju i traže samo novac. Razlog za to je što ih iza ugla čeka onaj koji ih maltretira, tuče i od njih zahteva da donesu određenu količinu novca kući. Pisanim putem obavestio sam policiju o konkretnim porodicama, dok ćemo kao službenu belešku to proslediti Centru za socijalni rad. Zahtevam od njih da se krene u adekvatno procesuiranje ovih porodica i da se iskoriste maksimalne kazne, čak i po cenu oduzimanja deteta. Postoje institucije koje toj deci mogu pružiti detinjstvo dostojno današnjeg mladog čoveka i detinjstvo u kom oni sutra neće biti isti kao oni koji ih danas zloupotrebljavaju. Želim da se zahvalim policiskoj stanici koja je sprovela akcije u prethodnom periodu i nadam se da ćemo u budućnosti ovu vrstu aktivnosti iskoreniti - istakao je Čučković.

Čučković je ovom prilikom pozvao sve sugrađane da prijave ovakve ili slične aktivnosti policskoj stanici u Obrenovcu.

Član Veća Gradske opštine Obrenovac dr Obrad Isailović osvrnuo se na odredbe zakona koji se odnose na brigu o porodici i trgovinu ljudima.

- Policija i Centar za socijalni rad se moraju zajedno uključiti u rešavanje ovog problema. Moramo se zajedno izboriti protiv toga. Poznato je da napuštanje i zlostavljanje maloletne dece predviđa kaznu zatvora do 3 godine. Roditelj koji prinudi dete na preteran rad ili prosjačenje, može da bude kažnjen zatvorom do pet godina. Krivična prijava za trgovinu ljudima, ko silom ili pretnjom, zloupotrebom poverenja, prinudi maloletno lice na rad, prostituciju ili vršenje krivičnih dela, predviđena kazna iznosi 12 godina zatvora. Apelujem na sve institucije da se aktivno uključe, bez emocija. Naša je dužnost da se zajedno izborimo protiv masovnog iskorišćavanja dece - kazao je Isailović.

Član Veća za socijalna pitanja Gradske opštine Obrenovac, Dragan Mladenović rekao je da su već pojedine aktivnosti na rešavanju ovih problema pokrenute. Mladenović se osvrnuo na kuću koja se nalazi u blizini Obrenovačke crkve i koja je po nalogu inspekcije srušena. On je dodao da je taj objekat predstavljao leglo prostitucije u opštini Obrenovac.

Zamenik predsednika Skupštine GO Obrenovac Milorad Janković kazao je da i Ulici Đačkog Bataljona, u stanovima koji su dodeljeni od strane EU, postoji sličan problem. On je rekao da postoje dokazi policije koji ukazuju na to da je stan korišćen za nezakonite delatnosti i da će stan po ugovoru biti oduzet vlasniku, tačnije biće pokrenut postupak iseljavanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE