Obrenovac, 18.01.2020

POSLODAVCI U SRBIJI NISU NAUČILI DA NAGRAĐUJU ZAPOSLENE


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2018.
Poklon od firme za retke srećnike

Foto:Shutterstock/Ilustracija
Ovogodišnje iznenađenje za zaposlene nastoje da obezbede oni poslodavci koji veruju da treba ulagati u ljude i koji smatraju da ova vrsta pažnje čini da zaposleni više vole svoj posao i radno okruženje.

Skupoceni i originalni praznični pokloni rezervisani su za malobrojne srećnike koji rade u dobrostojećim domaćim i stranim firmama, poput kompanija iz IT sektora, banaka, osiguravajućih i kozmetičkih kuća, a njihovi poslodavci su u ovu svrhu spremni da izdvoje i 100 evra po zaposlenom, odnosno, nekoliko hiljada evra na nivou firme.

Oni koji se bave kreiranjem praznične čarolije i ekskluzivnih darova, otkrivaju da korporativne poklone nastoje da obezbede oni poslodavci koji veruju da treba ulagati u ljude, te smatraju da ova vrsta pažnje čini da zaposleni više vole svoj posao i radno okruženje.

A ponuda poklona je krajnje raznolika. Od neobičnih paketa, koji sadrže različite vrste piva, skupocenih rokovnika, neobičnih šalova, preko raskošnih korpi skrojenih po meri naručioca, u kojima se mogu naći luksuzne bombonjere i ekskluzivna pića, do paketa iznenađenja koji su specijalno dizajnirani za izabranu osobu.

Milica Kljajić, vlasnica agencije koja se bavi kreiranjem poklona, kaže da se u Srbiji uglavnom IT kompanije, banke, osiguravajuće i lizing kuće, elektro-firme, kozmetičke kuće, kao istrane firme, koje imaju predstavništva u našoj zemlji, opredeljuju da svoje zaposlene obraduju poklonima pred praznike.

- Radi se uglavnom o velikim kompanijama, koje imaju takvu kulturu. One su najčešće za korporativne poklone u proseku spremne da izdvoje između 30 i 100 evra po zaposlenom, odnosno, nekoliko hiljada evra na nivou firme.

- To su kompanije koje su u ekspanziji, ili iz IT sektora. Odnosno, one firme koje se bave uslugama i delatnostima koje se dosta brzo šire, pa samim tim šire i svoje timove. Ovakve kompanije imaju ideju da ljude treba zadržati i da im na poseban način treba staviti do znanja da firma misli o njima, te da nisu samo puki izvršioci poslova. Mi se bavimo personalizovanim poklonima i pomažemo im da pošalju takvu poruku - objasnila je ona.

Zahtevi firmi su veoma različiti, jer svi žele da budu drugačiji, dodala je Kljajić.

- Nedavno smo za menadžment jedne firme pravili potpuno iznenađenje, naime, svaki poklon je bio poseban i originalan. Zaposleni su ih izvlačili, kao na tomboli, a niko nije mogao ni da pretpostavi šta će dobiti. Firme, koje se odluče da za praznike, kada je generalno vreme darivanja, obraduju svoje zaposlene, uglavnom brinu o njima i u nekim drugim posebnim prilikama. Na primer, ako je godišnjica staža ili rođendan zaposlenom na neradni dan, kompanija se uz našu pomoć pobrine da im se poklon isporuči na kuću na zanimljiv i atraktivan način - otkrila je Kljajić.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), ističe da poslodavci u Srbiji nisu svesni da je neophodno da ulažu u radnike, pa samim tim i isplaćuju 13. platu.

- U najvećem broju slučajeva imamo needukovane vlasnike firmi, koji ne znaju koliko je bitno da nagrađuju svoje zaposlene. Samo srećan i zadovoljan radnik je onaj koji, figurativno rečeno, doživljava firmu u kojoj radi kao sopstvenu i jedino je on produktivan za kompaniju. Svaki poslodavac teži ka što većem profitu, ali treba biti obrazovan i shvatiti da se do veće dobiti dolazi kroz ulaganje u zaposlene, a ne kroz mobing, a to podrazumeva isplatu dodatne plate i godišnjih bonusa, poklone - objašnjava za „Alo!“ Savićeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE