Obrenovac, 19.06.2019

POVEZIVANJE PRIVREDE I OBRAZOVANJA


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2018.
Pomoć mladima u izboru struke

Foto:Profimedia
Nakon što završe srednju školu ili fakultet, mladi vrlo često ne znaju gde bi se zaposlili, a znanja koja su stekli čine se nepotrebnim. S druge strane, privreda vapi za nekim strukama koje su deficitarne, a poslodavci vrlo teško pronalaze radnike.

Jedan od problema je i slabo stručno znanje koje se stiče na školama i fakultetima, pa đaci i studenti dobijaju diplome, bez dana prakse, a samim tim ne znaju ni da rade posao za koji su se školovali.

Sve ovo bi uskoro trebalo da postane prošlost. Jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva prosvete je usklađivanje potreba privrede i obrazovanja. To bi trebalo da se ispravi i kroz dualno obrazovanje, pa je ministar Mladen Šarčević nedavno najavio i donošenje zakona o dualnom obrazovanju na fakultetima.

Da bi se ovo i formalno rešilo počelo je usvajanje propisa, pa je, najpre, donet Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija (NOKS).

- Uspostavljanjem NOKS biće definisano šta svaki pojedinac može i zna da radi shodno stečenim kvalifikacijama - pojašnjava za "Novosti" Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje. - Od toga korist će ostvarivati i poslodavci i pojedinci. Svaki poslodavac će imati uvid u to ko šta na tržištu radne snage zna da radi, dok će budući đaci i studenti imati uvid u to šta će na kraju obrazovanja umeti da rade i na kojim poslovima će moći da se zapošljavaju.

Nakon usvajanja Zakona, osnovan je Savet za NOKS, a kao podrška tom telu - Agencija za kvalifikacije, koja bi sa radom trebalo da počne do kraja ove godine. Osniva se i 12 sektorskih veća sa po 10 članova, i taj posao biće gotov do kraja 2018.

- Ispitujući potrebe privrede, veća će odlučivati koje struke su potrebne Srbiji - pojašnjava Gabrijela Grujić. - U njihov sastav ulaze predstavnici mnogobrojnih institucija.

Poseban izazov, kažu u Ministarstvu prosvete, predstavljaće povezivanje NOKS sa Evropskim okvirom kvalifikacija, čime će biti obezbeđena uporedivost stečenih kvalifikacija.

REFORMA STRUČNOG OBRAZOVANJA

SVI segmenti obrazovanja u Srbiji postavljeni su na čvrstim osnovama zahvaljujući reformi koja se sprovodi u poslednje dve godine - zaključeno je na međuministarskom Savetu za praćenje i usmeravanje reforme u oblasti obrazovanja. Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je da je trenutno akcenat na reformi srednjeg stručnog obrazovanja, kao i reformi visokih strukovnih škola, koje bi trebalo više da budu povezane sa privredom. On je istakao i da se intenzivno radilo na formiranju Agencije za kvalifikacije, te da je stvoren osnov da ona počne da radi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE