Obrenovac, 07.07.2020

PLJUŠTE PRIJAVE RADNIKA


Izvor: Alo.rs/Tanjug/D.K.,Lokalne novine | Obrenovac, 25.03.2020.
Poslodavci koriste koronu, Ministarstvu pristi┼żu prijave

Foto:Alo!/Ognjen Radošević


Od uvo─Ĺenja vanrednog stanja, inspekciji rada javljali su se zaposleni sa ┼żalbama da im poslodavac preti otkazom, ili insistira na sporazumnom raskidu radnog odnosa, kao i oni kojima prestaje radni odnos usled isteka ugovora o radu na odre─Ĺeno vreme, ka┼żu u Ministarstvu rada. 

Navode i da su sproveli inspekcijske nadzore, ali da do sada inspekcija rada nije utvrdila nepravilnosti u sprovo─Ĺenju propisa u oblasti radnih odnosa, te nije bilo osnova za podno┼íenje zahteva za pokretanje prekr┼íajnog postupka.

Ministar rada Zoran ─Éordevic ponovo je apelovao na poslodavce da ne otpu┼ítaju radnike dok je na snazi vanredno stanje zbog koronavirusa i najavio da ce biti objavljena lista svih onih koji su nezakonito dali otkaz zaposlenima.

Prema njegovim recima, preciznije informacije imace vec danas kada krene online prijava, mada vec imaju prijave radnika zbog otpu┼ítanja. 

U periodu od 16. do 19. marta inspekciji rada je dostavljeno pet pisanih zahteva zaposlenih za inspekcijski nadzor zbog otkaza ugovora u radu. 

Zahtevi su podneti odeljenjima i odsecima inspekcije rada u Kraljevu i to dva zahteva kod istog poslodavca u delatnosti ugostiteljstva, i po jedan zahtev u Ni┼íu -ugovor o radu na odre─Ĺeno vreme u trgovini, i Vranju -ugovor o radu na odre─Ĺeno vreme u hemijskoj industriji, kao i Pirotu zbog ugovora o radu na odre─Ĺeno vreme, u gra─Ĺevinarstvu. 

Prilikom dva izvr┼íena inspekcijska nadzora, utvr─Ĺeno je da je zaposlenima prestao radni odnos na odre─Ĺeno vreme pa nije bilo osnova za preduzimanje mera iz domena nadle┼żnosti inspekcije rada, ka┼żu u Ministaratsvu. U narednom periodu inspekcija rada ─çe postupati po ostalim podnetim zahtevima zaposlenih. 

Tako─Ĺe, u vezi sa organizovanjem radnog procesa u periodu vanrednog stanja, primenu mera za bezbedan i zdrav rad, pla─çeno odsustvo zaposlenih, zaposleni kod dva poslodavca iz Novog Sada - delatnost proizvodnje su se usmeno i putem anonimnih prijava obra─çali Odeljenju inspekcije rada Novi Sad nakon ─Źega su obavljeni vanredni inspekcijski nadzori. 

Zaposleni koji imaju nedoumice o mogu─çnostima ili na─Źinu ostvarivanja svojih prava po osnovu rada kod poslodavaca mogu se obratiti inspekciji rada gde mogu dobiti potrebne informacije. 

Iz Ministarstva podse─çaju da je pri organizovanju radnog procesa, radi za┼ítite bezbednosti i zdravlja zaposlenih, poslodavac du┼żan da postupa u skladu sa Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini, da primenjuje mere za bezbedan i zdrav rad zaposlenih, a u periodu vanrednog stanja i skladu sa u Uredbom o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja.

Svi koji mogu da rade od ku─çe za vreme vanrednog stanja, imaju pravo na punu platu po va┼że─çim propisima, rekao je ranije ministar ├Éor─Ĺevi─ç.

Po vladinoj Uredbu, koja se ti─Źe rada poslodavaca, predvi─Ĺeno da se za vreme vanrednog stanja organizuje rad na daljinu - rad od ku─çe, gde god je to mogu─çe.

Tamo gde nije mogu─çe organizovati rad od ku─çe, prema re─Źima ministra, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odlo┼żi slu┼żbena putovanja. "Za zaposlene koji dele radni prostor sa vi┼íe lica ili su u kontaktu sa drugim ljudima da se obezbede za┼ítitnu opremu", rekao je ministar i dodao da ─çe inspekcija intenzivnije kontrolisati ojjekte.

On je naveo da su svi koji se nalaze u samoizolaciji po va┼że─çim propisima na bolovanju, na pla─çenom odsustvu ili ako mogu nesmetano da rade iste poslove kao i da su u firmi, imaju pravo na punu platu.

Tako─Ĺe postoji i preporuka vlade da se hroni─Źnim bolesnicima, starijima od 65 godina, samohranim roditeljima i roditeljima dece mla─Ĺe od 12 godina, gde je mogu─çe pru┼żi mogu─çnost da rade od ku─çe.

Prema Zakonu o radu predvi─Ĺena je nov─Źana kazna od 800.000 do 2.000.000 dinara za poslodavca sa svojstvom pravnog lica i nov─Źana kazna za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara, ako zaposlenom otka┼że ugovor o radu suprotno odredbama ovog zakona.

Za isti prekr┼íaj predvi─Ĺena je nov─Źana kazna za preduzetnika od 300. 000 do 500. 000 dinara.

┼áto se ti─Źe mera, pri organizovanju rada u delatnosti gra─Ĺevinarstva, odnosno na gradili┼ítima, radi za┼ítite bezbednosti i zdravlja zaposlenih poslodavac je du┼żan da postupa u skladu sa Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini gradili┼íta, da primenjuje sve propisane mere za bezbedan i zdrav rad zaposleniha, a u periodu vanrednog stanja i u skladu sa Uredbom o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja .

Ako se tokom vanrednog stanja, dogodi povreda na radu, inspekcija rada ─çe svakako obaviti nadzor, utvrditi ─Źinjeni─Źno stanje i preduzeti odgovaraju─çe mere iz domena nadle┼żnosti inspekcije rada, navode u ministarstvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE