Obrenovac, 14.12.2018

PROVERITE IH


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.01.2018.
Mislite da vam deca gledaju crtani, a istina je mnogo strašnija!

Foto:Shutterstock,Youtube printscreen
Mališani na Jutjubu gledaju crtane filmove iza koji se kriju pornografski snimci i scene nasilja!

Najbolji način da umirite dete jeste da mu pustite da gleda crtani. Većina roditelja, u potrazi za par minuta mira, detetu da u ruke mobilni telefon ili mu na laptopu pusti crtaće na Jutjubu. I dok vi bezbrižno spremate ručak u kuhinji verujući da vaše dete gleda Pepu prase ili Frozen, ni ne slutite da gleda najbrutalnije scene nasilja i seksa.

Naime, na Jutjubu su se pojavili prerađeni klipovi popularnih crtanih likova koji propagiraju nasilje, seks ali i kanibalizam. Pojedini roditelji su uhvatili dete kako gleda Pepu koja, sa nožem u ruci, juri porodicu po kući sa namerom da ih ubije!

"Vaše dete u jednom trenutku gleda normalan crtani o Pepi, a već u sledećem se vidi scena koja je potpuno neprikladna za dečji uzrast", tvrde stručnjaci.

Ukoliko je uključen auto-play takvi crtaći mogu da se nižu do besvesti, sve dok ne odvojite dete od kompjutera.

Sa ovim problemom susreću se roditelji širom sveta, naravno i u Srbiji.

"Videla sam nekoliko puta da moja ćerkica gleda Pepu i da je odjednom Pepa krvava jer ju je drugarica pretukla", kaže nam Jovana, majka četvorogodišnje Minje.

Ona ističe da je primetila i promene u ponašanju kod njene ćerke.

"Bilo je dana kada je ničim izazvano počela da baca igračke i da se valja po podu urlajući. Suprug i ja smo razgovarali sa njom, a ona nam je rekla da je videla da to rade devojčice na kompjuteru", objašnjava Jovana i dodaje da se dala u istraživanje i shvatila da na internetu ima dosta prerađenih crtaća ali i drugih ne prikladnih sadržaja.

"Nisu samo crtaći problem. Na Jutjubu postoje i snimci histerične dece koja se bacakaju po podu čim im nešto nije po volji, a roditelji se trude da im brže bolje udovolje. Naša devojčica je gledala te snimke dok suprug i ja nismo gledali i odmah je počela tako da se ponaša i u kući", prepričava svoj problem naša sagovornica i dodaje da je bilo potrebno dugo da svoju mezimicu vrati na pravi put.

"Danima smo joj objašnjavali da takvo ponašanje nije lepo i da ta deca nisu dobra. Bilo je potrebno dugo da to shvati", priča Jovana i kaže da su i njene prijateljice imale slične probleme sa svojom decom.

Neprikladan sadržaj je sve češći na društvenim mrežama, ali nažalost, administratori popularnog Jutjuba ne mogu ništa da urade po ovom pitanju jer svakog minuta na ovoj mreži osvane 300 sati novih video materijala i nisu u mogućnosti sve da pregledaju i zabrane.

Zbog toga apeluju na roditelje da obavezno prijave ukoliko primete crtaće sa neprikladnim sadržajem na njihovoj mreži.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE