Obrenovac, 24.02.2019

Danas se obeležava svetski dan borbe protiv raka


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2018.
PREVENCIJA JE NAJVAŽNIJA

Foto:Printscreen
Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Za deceniju i po obolevanje od karcinoma povećaće se čak 70 odsto, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prema projekcijama SZO, očekuje se da će do 2032. broj obolelih od malignih tumora na svim lokalizacijama dostići čak 25 miliona godišnje. Za četiri godine, od 2008. do 2012, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo sa 12,7 na 14,1 milion ljudi.

- Narednih 20 godina najveći porast i u obolevanju i u umiranju od raka će biti u nerazvijenim i u srednje razvijenim zemljama, gde je životni vek stanovništva sve duži i u kojima su prisutne najveće razlike u socioekonomskom statusu - saopšteno je iz SZO. - U nerazvijenim zemljama i dalje će dominirati obolevanje i umiranje od karcinoma grlića materice, kao posledica visoke prevalencije infekcije humanim papiloma virusom (HPV), nepostojanja sistemske HPV imunizacije i odgovarajućih preventivnih programa. U srednje razvijenim zemljama će i dalje vodeći karcinomi biti oni koji se dovode u vezu sa načinom života: pušenjem, korišćenjem alkohola, fizičkom neaktivnošću i nepravilnom ishranom, kao što su karcinom pluća, dojke i debelog creva.

Iz Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka navode da se 20 odsto karcinoma koji se otkriju svake godine može pripisati virusnim ili bakterijskim infekcijama izazvanim HPV, zatim virusima hepatitisa B i C, i helikobakterijom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

- Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju - kažu u "Batutu".

- Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda.

Po učestalosti obolevanja od raka Srbija je među 37 evropskih zemalja na 17. mestu. Ali, stručnjaci ukazuju da jedan od značajnih problema u Srbiji predstavlja i neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje iskustava iz razvijenih zemalja sveta u prevenciji i ranom otkrivanju raka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE