Obrenovac, 14.07.2020

PRVI U SVETU!


Izvor: Sputnjik,Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2017.
Srpski seljak ─çe da gaji krompir iz kosmosa!

Foto:Profimedia


´╗┐

Za poslednjih pola veka udeo humusa u vojvo─Ĺanskim njivama, najzna─Źajniji za prinose, opao je više od jedan odsto.

Da isto toliko vratimo zemlji treba─çe nam ceo vek. Ho─çe li nam u tome biti od pomo─çi kosmi─Źka tehnologija za sondiranje poljoprivrednog zemljišta, koja nam je na usluzi od pre dva dana?

Da je Srbija zemlja paradoksa ništa bolje ne potvr─Ĺuje od ─Źinjenice da je usred zaparlo┼żenog srpskog sela naš poljoprivrednik dobio mogu─çnost koriš─çenja kosmi─Źke tehnologije da bi što bolje pripremio zemljište i sa njega skinuo što je mogu─çe bolji prinos.

U razgovoru sa direktorom novosadskog Instituta „Biosens“ Vladimirom Crnojevi─çem na temu mogu─çnosti koriš─çenja kosmi─Źke tehnologije u poljoprivredi u Srbiji, na pitanje kada bi to moglo da usledi, odgovor da se to ve─ç primenjuje bio je iznena─Ĺuju─çi.

A primenjuje se, ka┼że, od pre dva dana, kada je premijerka Ana Brnabi─ç na Institutu „Biosens“ otvorila Centar digitalne poljoprivrede Srbije i pustila u rad digitalnu platformu „Agrosens“.

Iza izveštaja sa tog doga─Ĺaja da se preko mobilnog telefona mogu dobiti svi relevantni podaci o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, krila se u stvari „svemirska“ pri─Źa.

Svaki korisnik potpuno besplatno mo┼że da u─Ĺe na platformu „Agrosens“ i formira svoju parcelu nad kojom svakih pet dana dobija nadzor sa satelita, objašnjava Crnojevi─ç.

To, prakti─Źno, zna─Źi da dobija odre─Ĺenu satelitsku sliku sa razli─Źitim indeksima gde mo┼że da vidi u kakvom je stanju usev, da li je sa njim sve u redu, da li ima nekih posledica suše, poplave, da li treba negde da ─Ĺubri dodatno da bi imao ve─çi prinos na delu parcele koji je slabiji. Puno stvari mo┼że da vidi, ka┼że on, napominju─çi da je sve to objašnjeno na portalu. I na mobilnom telefonu, koji je tu alat, tako─Ĺe se dobije satelitska slika.

„Za tu svoju parcelu korisnik dobija vrlo precizne meteo podatke, satelitski snimak za ─Źitavu poljoprivrednu sezonu i razli─Źite indekse iz satelita koji izra─Źunavaju razli─Źite informacije u zavisnosti koje je doba i šta korisnik ho─çe da na─Ĺe na njivi. Tako─Ĺe, sve informacije o svojim aktivnostima, ┼żetvi, pripremi, tanjiranju, tarupiranju, prskanju, ─Ĺubrenju, sve što radi mo┼że da unese u mobilni telefon i direktno pristupi bazama Ministarstva poljoprivrede u kojima su registrovani svi preparati dozvoljeni za promet i sve semenje. Sve se to automatski unosi u sistem i korisnik dobija pregled, digitalnu knjigu polja zajedno sa fotografijama i satelitskim slikama na kraju sezone“, precizira direktor Instituta „Biosens“, koji je i profesor na Katedri za matematiku i informatiku Prirodno-matemati─Źkog fakulteta u Novom Sadu.

Više o ovoj temi pro─Źitajte OVDE.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE